NavMenu

Depozitni sistem u Engleskoj od 2025. godine

Izvor: eKapija Ponedeljak, 23.01.2023. 11:59
Komentari
Podeli

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Prvobitno najavljen za 2023. godinu, a onda zbog kovida odložen, depozitni sistem u Engleskoj, Velsu i Severnoj Irskoj biće uveden u oktobru 2025. godine, najavilo je britansko Ministarstvo za životnu sredinu, hranu i ruralne poslove (Defra). Sistem će obuhvatiti ambalažu od plastike i aluminijumske konzerve, dok će u Velsu građani moći da vrate i staklenu ambalažu. Depozitni sistem u Škotskoj najavljen je još ranije, za leto 2023. godine.

Iako je većina građana u anketi podržala da depozit iznosi 20 penija, tačan iznos ustanoviće upravljačka organizacija sistema koja će biti osnovana na proleće sledeće godine. Ovu organizaciju najverovatnije će činiti trgovci, proizvođači i predstavnici šire industrije koji će imati 18 meseci da uvedu depozitni sistem.

Svi trgovci koji prodaju pića, uključujući i velike onlajn trgovce, moraće da učestvuju u sistemu i da obezbede mesta za vraćanje ambalaže. Ipak, biće i izuzetaka, a o detaljima će odlučivati upravljačka organizacija.

Još je mnogo nerešenih pitanja, poput onog da li će na depozite biti primenjivan porez na dodatu vrednost. Cilj je, ipak, jasan - prikupiti 85% ambalaže u roku od tri godine, saopštila je Defra.

Odluku su pozdravili veliki proizvođači, poput Coca-Cole, kao i Asocijacija britanskih bezalkoholnih pića. Ali, nisu svi srećni. Mada je 2017. godine konsultantska kuća Eunomia (koja je radila studiju o depozitnom sistemu i za Srbiju) saopštila da će lokalne samouprave profitirati 35 mil EUR godišnje od ovog sistema, one nisu krile zabrinutost zbog pada prihoda od prodaje reciklabilnih materijala koji će depozitnim sistemom završiti na drugom mestu.

M. D.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.