NavMenu

Švajcarska pivara proizvodi zamenu za meso od nusproizvoda piva

Izvor: eKapija Sreda, 30.11.2022. 14:40
Komentari
Podeli

(Foto: smart.art/shutterstock.com)
Švajcarska pivara Doppelleu Boxer AG i kompanija Circular Food Solutions Switzerland AG planiraju da naprave biljnu alternativu za meso od nusproizvoda dobijenih iz proizvodnje piva. Proizvod koji je opisan kao premijum mesna alternativa trebalo bi da se nađe na policama supermarketa sledeće godine.

Više od 5 mil CHF biće investirano u izgradnju fabrike u švajcarskom gradu Vintertur. Vlasnici najavljuju da će to biti najnaprednije postrojenje na svetu za preradu iskorišćenih žitarica. Reč je o nastavku procesa koji je počeo 2015. godine kada su nusproizvodi pivare pretvarani u hranu za životinje. Ali sada će se dobiti proizvod bogat proteinima koji može biti korišćen kao biljna zamena mesu.

Na razvoju proizvoda, vlasnici pivare sarađivali su vodećim švajcarskim prerađivačima mesa. Proizvodnja će početi sledeće godine, a plan je da se prerađuje nekoliko stotina tona iskorišćenih žitarica godišnje. Proizvod koji će biti napravljen 100% od švajcarskih sirovina bi trebalo da se nađe na tržištu do kraja godine.

M. D.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.