NavMenu

SAD reciklira plastiku manje nego ikad - U čemu je problem?

Izvor: eKapija Ponedeljak, 16.05.2022. 11:39
Komentari
Podeli

(Foto: Unsplash/Nick Fewings)
Stopa recikliranja u SAD, koja je ionako bila niska, još više se smanjila poslednjih godina, saopštile su organizacije Beyond Plastics i Last Beach Cleanup. Prema njihovoj analizi, prošle godine je reciklirano 6% plastičnog otpada, dok je 2018. godine, prema podacima EPA, reciklirano 8,7%.

Razlog ne leži samo u lenjosti potrošača, jer čak i kada oni sortiraju otpad u odgovarajuće kante, više od 80% plastike odlazi na deponije, a 11% u spalionice.

- Razumljivo je da su potrošači zbunjeni. Oni stave plastično pakovanje u odgovarajuću kantu, a opet, više od 90% plastike se ne reciklira - kaže Džudit Enk, iz organizacije Beyond Plastics.

Upotreba plastike raste iz godine u godinu. Prema podacima EPA, prosečan Amerikanac koristi više od 90 kilograma plastike godišnje. To je ukupni rast od 263% u odnosu na 1980. godinu kada je prosečna osoba koristila 27 kilograma plastike. Neki od ovih proizvoda se zaista mogu reciklirati, poput PET flaša, ali druge je veoma teško reciklirati bez obzira na to koliko su dobri sortirani.

Osnivačica LastBeach Cleanup Džen Del kaže da SAD nema mogućnosti da preradi plastični otpad. Podseća da je SAD ranije rešenje tražio u izvozu plastičnog otpada, ali se to promenilo nakon što je Kina zabranila tu praksu još 2017. godine.

- Nismo pripremljeni da preradimo toliku količinu plastičnog otpada. Nemamo fabrike, a budući da je ovaj proces veoma intenzivan u pogledu potrošnje vode, nećemo ni graditi nova postrojenja za reciklažu plastike u SAD - upozorava Delova.

Prema Enkovoj, nema jednostavnog rešenja za plastični otpad. Kako kaže, neophodno je uvesti zabranu jednokratne plastike i usvojiti politike koje će tražiti odgovornost velikih proizvođača plastike. Neke promene se i događaju, primera radi Mejn je 2021. godine doneo zakon koji obavezuje kompanije da recikliraju svoj otpad umesto da tu obavezu svale na potrošače.

- Potrebni su nam novi zakoni koji će smanjiti količinu plastičnog pakovanja, jer kompanije neće same da smanje otpad, a potrošači nemaju mnogo izbora - zaključuje Enkova.

M. D.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.09.2024.  |  Građevina

RGZ: Ministar Vesić godinama pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu katastra

Republički geodetski zavod ocenio je da "ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić svojim dugogodišnjim nečinjenjem direktno krši zakon i pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu Republičkog geodetskog zavoda". - Uprkos našim upozorenjima, ministar je u dva mandata ignorisao svoje zakonske obaveze i time jasno pokazao nameru da destabilizuje ovu važnu instituciju - navodi se u saopštenju RGZ. Dodaje se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.