NavMenu

U Velikoj Britaniji se gradi fabrika koja će od elektronskog otpada proizvoditi zlato

Izvor: eKapija Petak, 25.03.2022. 11:24
Komentari
Podeli
(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)

Kada bi se reciklirao sav elektronski otpad i to samo u Velikoj Britaniji, godišnje bi moglo da se dobije zlato dovoljno za pravljenje čak 858.000 prstena, pokazuju istraživanja na Ostrvu. Da ovo ne bude samo u domenu naučne fantastike, potrudila se jedna kompanija.

Kraljevska kovnica novca, The Royal Mint, u vlasništvu države, planira izgradnju fabrike, prvu takve vrste u svetu, kako kažu, u kojoj će zahvaljujući revolucionarnoj tehnologiji, obnoviti dragocene materijale iz elektronskih uređaja, telefona i laptopa. Fokus je na zlatu, ali kako kažu u kompaniji, važni su im i srebro i paladijum.

Fabrika će biti izgrađena u Južnom Velsu i koristiće patentiranu novu tehnologiju koju je razvila kanadska kompanija Excir. Kako se navodi, obnoviće se 99% dragocenih metala iz elektronskog otpada. Očekuje se da će fabrika u punom radu biti 2023. godine i da će prerađivati 90 tona otpada iz kojih će stvoriti stotine kilograma zlata.

Dragoceni metali će biti obnovljeni na sobnoj temperaturi dok trenutni sistem podrazumeva transport električnog otpada iz Velike Britanije preko okeana, a zatim se on prerađuje na visokim temperaturama u topionicama.


Metali vredni 857 miliona funti

U kompaniji su prvenstveno zainteresovani za zlato, ali obnavljaće i srebro i paladijum. Nedragoceni metali, poput aluminijuma, bakra, čelika biće prosleđeni drugim kompanijama za proizvodnju novih proizvoda.

- Nova tehnologija nam omogućava da sačuvamo dragocene metale iz elektronskog otpada u sekundama. Kako količina elektronskog otpada raste iz godine u godinu, problem samo postaje veći. Kada bude potpuno operativna, naša fabrika će biti prva te vrste u svetu. Svake nedelje će prerađivati tone elektronskog otpada i obezbediće novi izvor visoko kvalitetnog zlata - kažu u kovnici.

Skot Batler, predstavnik kampanje "Reciklirajte električne uređaje" kaže da Britanci svake godine bace više od 300.000 tona elektronskog otpada i da čuvaju 527 miliona uređaja.

- Iz neželjenih električnih uređaja moglo bi se svake godine reciklirati 95 tona dragocenih metala, uključujući zlato, srebro i paladijum. Ovi metali vredni su 857 miliona funti. Naše istraživanje pokazuje da kada bi svi neželjeni uređaji koje bacimo ili nam stoje u fioci u našoj zemlji bili reciklirani, imali bismo dovoljno zlata da napravimo više od 858.000 prstena - poručuje Skot Batler.

M. D.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Vesti

Prodaje se industrijski kompleks u Kruševcu

Ream doo Beograd prodaje industrijski kompleks u Kruševcu, uz koji se nalazi i poljoprivredno zemljište. Površina objekta je preko 1.233 m2. U objavljenom pozivu nalazi se i poslovni prostor u Novom Sadu. Konačna cena biće utvrđena nakon prikupljanja ponuda. Rok za prijavu je 15. mart. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.