NavMenu

Cirkularnost je šansa našeg doba - Šta gradovi mogu da urade

Izvor: eKapija Ponedeljak, 24.01.2022. 11:07
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay)
Do 2050. godine, 70% populacije će živeti u gradovima. Jedini način da se gradovi razvijaju, a da ostanu u granicama planete, jeste da postanu cirkularniji. Šta gradove čini cirkularnim, ali i koje prepreke im stoje na tom putu – pokazaće barometar Cirkularni gradovi koji pripremaju kompanija Holcim i Bloomberg Media. Nalazi će biti objavljeni na Bloomberg Green Summit u aprilu.

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, svetska ekonomija je porasla na neverovatnih 94 triliona dolara i na putu je da do 2040. godine potroši resurse 2,3 planete. Kako bi planeta opstala, neophodno je da pređemo sa linearnog na cirkularni model. Gradovi koji postaju sve veći, igraju važnu ulogu u ovoj tranziciji.

Kako bi bolje razumeli potencijale cirkularnih gradova kao katalizatora održivog razvoja, kompanija Holcim koja proizvodi građevinske materijale i Bloomberg Media razvijaju barometar Cirkularni gradovi. Barometar će identifikovati najbolje prakse širom sveta i pokazati šanse i prepreke na putu ka cirkularnosti.

Direktor Holcima Jan Jenisch ističe da je cirkularnost šansa našeg doba koja omogućava ekonomski rast koji je prijateljski nastrojen prema klimi i prirodi i socijalno inkluzivan.

- Moja vizija gradnje je da gradimo više novog od starog korišćenjem recikliranih materijala u svakoj novoj zgradi. Da bismo bolje razumeli kako da osnažimo gradove da budu cirkularniji, sa kompanijom Bloomberg pokrećemo prvi barometar Cirkularni gradovi - istakao je Jenisch.

Generalna menadžerka Bloomberg Green Lauren Kiel veruje da će na ovaj način inspirisati mnoge da probaju cirkularni način života.

- Istražićemo šta gradove čini cirkularnim. Videćemo koji ključni igrači doprinose napretku, ali i saznati koje prepreke treba da budu uklonjene - najavila je Kiel.

M. D.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Kakva budućnost čeka skijaške centre? - Na "more" ćemo na planine, a na skijanje u Alpe, ko može

Neke procene kažu da svake godine u svetu broj skijaša pada za 3%. Sudeći po broju snežnih dana i skraćivanju sezone zbog visokih temperatura, taj broj će i u narednim godinama biti sve manji, ili će ovaj sport, izgleda, postati još veći luksuz. Oni koji su se za Sretenje uputili na naše najpoznatije skijalište - Kopaonik, bili su svedoci da ni topovi za veštački sneg nisu mnogo od pomoći kada staze "progledaju" zbog visokih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.