NavMenu

Velika Britanija bi mogla da preotme "titulu" Norveškoj kao najveći proizvođač e-otpada u Evropi

Izvor: cirkularnaekonomija.org Četvrtak, 09.12.2021. 13:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/Bru-nO)Ilustracija
Ako ništa ne preduzme, Velika Britanija će u naredne tri godine postati najveći proizvođač elektronskog otpada u Evropi i na neslavnom prvom mestu zameniti Norvešku, upozorava istraživanje koje je sprovela kompanija Spring.

Prema podacima kompanije posvećene ponovnoj upotrebi elektronskih uređaja, Velika Britanija je 2019. godine proizvela 1,6 miliona tona e-otpada, što je 23,9 kilograma po osobi. Procenjuje se da će do 2024. godine količina otpada narasti na 24,5 kg po osobi, dok će se u Norveškoj smanjiti na 23,9 kg. Inače, u svetu je 2019. godine zabeležena rekordna količina elektronskog otpada - 53,6 miliona tona.

Kako se navodi u istraživanju, 40% otpada se ilegalno izvozi u druge zemlje gde se baca. Tako zagađivači iz bačenih uređaja ulaze u vodu i lanac ishrane lokalnih zajednica.

Dragoceni metali iz elektronske opreme završavaju na deponijama. Procenjena vrednost bačenih materijala je samo u Velikoj Britaniji 370 miliona funti. Mnogi od ovih materijala mogli bi da nestanu do kraja veka, što je problem jer se koriste u važnim tehnologijama, poput izrade solarnih panela, vetroturbina, pejsmejkera, veštačkih kukova.


Stari telefoni skupljaju prašinu u fioci

Spring ističe da se samo 2,5 do 10 odsto elektronskih uređaja u Velikoj Britaniji trenutno ponovo upotrebljava. Zato je ova kompanija koja se zalaže za popravku i ponovnu upotrebu uređaja, nedavno počela pilot program u saradnji sa supermarketom Co-op.

Na 20 lokacija u supermarketima postavljeni su kiosci u koje mušterije mogu doneti svoje stare uređaje, uključujući telefone, tablete, pametne satove. Uređaji se zatim popravljaju i ponovo koriste ili recikliraju. Spring planira da otvori 250 novih kioska tokom naredne godine sa ciljem da godišnje u kruženju bude 100.000 uređaja.

Koosnivač Springa James Seear kaže da način na koji konzumiramo tehnologiju treba da se promeni.

- Ljudi ne shvataju da, kada ostave uređaj u fioci, to je jednako loše kao da ga bace u kantu za smeće. Umesto da ga koristi neko drugi, uređaj je van upotrebe i mora biti zamenjen novim. Kako raste tehnologija u našim domovima, raste i planina elektronskog otpada što ima katastrofalni uticaj na životnu sredinu - opominje Seear.

Njegov partner Tom Williams smatra da je ključ održivog načina života cirkularna ekonomija.

- Prvi korak je da uređaje koje ne koristimo vratimo u svet, da ih iz stanja prethodno voljenog dovedemo u fazu da ih ponovo zavolimo. Prosečno domaćinstvo ima 20 starih, nekorišćenih uređaja - zašto ih ne biste doneli u naš lokalni kiosk, dobili neki novac za njih i usput pomogli okolini?

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.