NavMenu

Britanski supermarketi se dogovorili da će smanjiti ekološki uticaj, WWF će ih kontrolisati

Izvor: eKapija Ponedeljak, 15.11.2021. 17:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/gemma)Ilustracija
Pet najvećih britanskih supermarketa najavili su da će prepoloviti ekološki uticaj svog poslovanja do kraja decenije. Tesco, Sainsbury’s, Waitrose, Co-op i M&S obećali su da će smanjiti emisije ugljenika, otpad od hrane, krčenje šuma posečenih za pravljenje proizvoda i globalno zagrevanje koje njihovi proizvodi izazivaju. Njihove napore pratiće Svetski fond za zaštitu prirode (WWF).

Direktori supermarketa koji zajedno uslužuju više od polovine britanskih kupaca saopštili su u zajedničkoj izjavi da žele da zaustave gubitak prirode.

- Kao direktori vodećih britanskih trgovaca hranom, shvatamo da je budućnost bez prirode budućnost bez hrane. Do 2030. godine želimo da zaustavimo gubitak prirode – istakli su.

Prema WWF, prehrambeni sektor odgovoran je za 30% ukupnih emisija gasova staklene bašte i 60% gubitka biodiverziteta širom sveta. Ova organizacija upozorava da je nemoguće da se rast temperature na planeti zaustavi na 1.5 stepen celzijusa u odnosu na pred-industrijsko doba bez većih promena u sektoru hrane.

- Proizvodnja hrane jedna je od najvećih pretnji po planetu. Izborićemo se sa klimatskim promenama jedino ako trgovci hranom budu učestvovali. Obećanja koja su dali direktori supermarketa su značajna promena i nadamo se da će drugi trgovci hranom pratiti njihove korake tako da svaki kupac bude uveren da proizvodi koje kupuje ne podstiču klimatsku krizu i ne guraju dragoceni divlji svet bliže litici – kaže Tanya Steele, direktorka WWF.

M. D.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.02.2024.  |  Vesti

Priznali da su nameštali javne nabavke - Ovako je funkcionisao dogovor dve firme

Dobili smo prvog zvaničnog "pokajnika" u oblasti povrede konkurencije na tržištu i javnih nabavki. Subotička firma KTG Solucije dostavila je u pravi čas dokaze Komisiji za zaštitu konkurencije da je sklopila sporazum sa konkurentom - firmom Eco sense (Eko sens). Tako su stekli pravo na delimičan "oprost greha" i izbegli plaćanje punog iznosa kazne. Konkurentima teče rok od šest meseci da izmire globu od 384.504 dinara, dok su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.