NavMenu

Na jednom mestu u Čileu završava neprodata odeća poznatih svetskih brendova

Izvor: Energetski portal Nedelja, 14.11.2021. 13:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Modna industrija proizvodi čak 10% svetske emisije ugljen-dioksida (CO2) i to je stavlja na listu najvećih zagađivača. Nažalost problem nije samo u proizvodnji odeće, već i u tome šta sa njom kada više ne nosi ili kada u magacinima ostanu tone garderobe koja nije prodata.

Poznati modni brendovi su to rešili na jedan, veoma tužan i strašan način. Naime, kako bi zaštitili ugled i sprečili da se njihova roba poklanja ili preprodaje na sivom tržištu, mnogi je spaljuju.

Kada je reč o jeftinijim komadima neprodane odeće, gotovo je sigurno da ona zavšri na deponiji u pustinji u Čileu. Na ovo mesto iz Sjedinjenih Američkih Država i svih krajeva Evrope, svakodnevno stižu tone tekstila. Na nepreglednoj planini odeće može se naći gotovo sve, donji veš, čarape, košulje, pantalone, džins i ostali odevni predmeti.

Prema procenama na ovom "groblju" nalazi se oko 39.000 tona odeće. Najtužnije od svega je što ona svakodnevno raste.

Lokalno stanovništvo svakodnevno obilazi deponiju u potrazi za odećom koju može da nosi ili preproda. Poražavajuća činjenica je to da će garderoba ovom mestu ostati decenijama (vekovima) jer se neće u potpunosti razgraditi, što predstavlja ekološku katastrofu.

Jedina svetla tačka u ovoj priči je fabrika za reciklažu tekstila koja je otvorena u blizini deponije. Nažalost u njoj se reciklira samo jedan deo odeće. Vredni radnici ove fabrike biraju komade koje zatim pripremaju za dalju obradu. Na kraju se dobija gotov proizvod koji se ponovo koristi u modnoj industriji.

Do promena može doći, ali svu zajedno moramo menjati potrošačke navike, zato sledeći put, pre kupovine odeće, dobro razmislite, bolje otići u Čile, nego poslati odeću tamo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.