NavMenu

Dve decenije rada udruženja Zlatiborski krug - Za lepšu Čajetinu i planetu

Izvor: cirkularnaekonomija.org Sreda, 03.11.2021. 12:12
Komentari
Podeli
(Foto: Milutin Labudović)
Da li se maske za maskenbal mogu praviti od otpada? Da li su igračke od korišćenog tekstila jednako lepe kao nove? Da li treba organizovati igranku na kojoj će ulaznica biti stari papir, limenka ili čep? Ako pitate učenike osnovne škole Dimitrije Tucović u Čajetini, odgovori na sva ova pitanja su potvrdni.

Već 20 godina, đaci ove škole imaju priliku da budu članovi ekološke sekcije. Ponosni na svoju ulogu, patroliraju hodnicima škole i podsećaju vršnjake, ali i profesore da treba da isključe svetlo, odvoje otpad, čuvaju okolinu. Da to nije prazna priča, dokazuju kutije za limenke i plastične čepove koje krase hodnike škole, dok sa zidova opominju crteži o ugroženosti planete.

Veliku zaslugu za širenje ekološke svesti među najmlađim Čajetincima ima udruženje građana Zlatiborski krug koje je u školi sprovelo niz projekata u oblasti zaštite životne sredine – od edukacija o selekciji otpada do upoznavanja sa principima cirkularne ekonomije.


Solidarnost i empatija

U centru njihovog kruga nalaze se solidarnost, empatija i sloga. Čime god se bavili – zaštitom životne sredine ili socijalnom zaštitom, obrazovanjem ili poboljšanjem položaja ranjivih grupa, članovi udruženja "Zlatiborski krug" na umu imaju poboljšanje kvaliteta života u lokalnoj zajednici. I tako već 20 godina.

Tokom dve decenije postojanja, udruženje je realizovalo više od 45 projekata, od kojih su mnogi trajali više od godinu dana. Bilo je zaposleno u jednom trenutku 25 zaposlenih, angažovano preko 100 ljudi, obuhvaćeno više od 3000 korisnika.

Ono što se brojevima ne može iskazati, a na šta su u udruženju najponosniji, jeste činjenica da tokom svih ovih godina aktivno uključuju sugrađane u različite aktivnosti, pre svega humanitarne, razvijajući tako solidarnost, empatiju, slogu i ideju o zajedništvu.

– Zlatiborski krug je tokom ovih 20 godina značajno kvalitetno promenio život u Čajetini. Članovi "Zlatiborskog kruga" su direktno uključeni u rad opštinskih tela: Savet za rodnu ravnopravnost, Zeleni savet opštine Čajetina. Kroz projekte, Zlatiborski krug je pokrenuo Kancelariju za mlade u opštini Čajetina, opremio Kancelariju Udruženja penzionera, opremio Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju, osnovao Savet za održivi razvoj i edukaciju pri osnovnoj školi u Čajetini. Već 7 godina, Zlatiborski krug pruža uslugu Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju, a sa učenicima – članovima ekološke sekcije u OŠ Dimitrije Tucović gde je Dnevni boravak smešten, radi na podizanju svesti kod korisnika o važnosti sopstvenog uticaja na zaštitu životne sredine i na praktičnoj primeni i promociji socijalne inkluzije - kaže članica UO i PR udruženja Vesna Belčević.


Mladi lako usvajaju principe cirkularne ekonomije

Ekologijom su počeli da se bave još 2003. godine kada su edukovali nastavnike i učenike o selekciji otpada i ekološkom ponašanju. Kao rezultat projekta osnovane su ekološke sekcije i ekološke patrole u svim osnovnim školama u opštini. A nedavno su đaci naučili i šta je cirkularna ekonomija, zahvaljujući projektu "Model cirkularne ekonomije u službi zaštite životne sredine u opštini Čajetina". I ne samo da su shvatili principe cirkularne ekonomije, nego su ih dalje prenosili na svoje roditelje.

Predsednica UG Zlatiborski krug, nastavnica biologije u OŠ Dimitrije Tucović i magistar zaštite životne sredine mr Zorica Milosavljević ističe da deca odlično reaguju na ekološke teme kada im se one približe na pravi način.

– Deca su donosila trikotažu i pravila stvari i igračke od starog tekstila. Učestvovali su na eko vašaru, pa na maskenbalu za koji su pravili maske od otpada, novogodišnje ukrase od bačenih stvari. Organizovali su igranke na koje je umesto ulaznica trebalo doneti stari papir, čepove od flaša, limenke. Tako su učestvovali u reciklaži jer škola ima potpisan ugovor sa firmom koja otkupljuje papir, limenke i čepove – ističe predsednica dodajući da je važno da deca shvate značaj očuvanja prirodnih resursa i održivog razvoja i koliko je velika i njihova uloga u svemu tome.


Decu ne treba učiti potrošnji

U okviru projekta koji je udruženje radilo sa Ambasadorima održivog razvoja osnovan je i Cirkularni orkestar koji je izvodio pesmu Cirkularna ekonomija koju je napisala Vesna Belčević. Da čuvamo resurse, životnu sredinu, Za zdrav život koji svima nama prija, Za čist vazduh, čiste reke, čistu okolinu, Rešenje je cirkularna ekonomija – stihovi su koje su uglas pevali učenici koji su se prvi put susreli sa pojmom cirkularna ekonomija, ali su njenu suštinu vrlo brzo shvatili. Prema rečima autorke, decu ne treba učiti potrošnji, već kreativnosti i stvaranju.

– U ovom projektu edukovani su nastavnici, roditelji učenika i učenici. Kad se priča o cirkularnoj ekonomiji, svi kreću od reciklaže, a to nije cirkularna ekonomija. Potrebno je da počnemo da razmišljamo na drugačiji način, da promenimo paradigmu u svim društvenim oblastima. Bez obrazovanja i promene svesti, nema ničeg. Mi želimo deci da prenesemo da nisu stvari ono što nas određuje, već to kakvi smo kao ljudi, koliko smo kreativni – kaže Belčevićeva i podseća da je za svaku promenu u društvu najvažnija edukacija.

Slaže se sa njom i nastavnica biologije koja vidi promene u ponašanju učenika u odnosu na period od pre 10 godina.

– Mi ekološku svest ne možemo toliko da izmenimo, ali ponašanje možemo. Tačno vidimo promene u odnosu na pre 5 ili 10 godina. U svakom odeljenju imamo po 2 člana eko patrole, oni nose posebne majice, idu kroz hol i skreću pažnju drugima na ponašanje, ne samo vršnjacima, već i zaposlenima. Opominju ako nije isključeno svetlo, kompjuter, ako je bačen papir. Došli smo u situaciju da sada deca uče roditelje – kaže mr Zorica Milosavljević.


Posledice klimatskih promena

Udruženje trenutno učestvuje u još jednom ekološkom projektu koji se bavi pitanjem zaštite od negativnih posledica klimatskih promena, radom na prevenciji i edukaciji. Jedna od aktivnosti su online obuke prosvetnih radnika kroz konferencije putem interneta. Krajnji korisnici ovih obuka su učenici i njihovi roditelji, jer, kako kaže Vesna Belčević, deca i mladi su oni od kojih zavisi budućnost naše planete. A budućnost Zlatiborskog kruga je nastavak rada na poboljšanju kvaliteta života u lokalnoj zajednici.

– Specifičnost Zlatiborskog kruga je baš u tome što se bavi samim pitanjima koja muče stanovnike i važna su za čitavu zajednicu. Planovi za naredni period su dalji rad u svim oblastima koje su važne za naše sugrađane, a pre svega na očuvanju sredine i održivom razvoju. S obzirom da se opština Čajetina priprema da postane prva ekološka opština u Srbiji, biće potrebno dosta edukacije za sve nas, ali i za goste Zlatibora. "Zlatiborski krug" će sigurno imati veliku ulogu u tome, prvenstveno zbog svog rada u ovoj oblasti i u obrazovnim programima generalno – zaključuje Vesna Belčević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.