NavMenu

Čuveni trougao kao simbol reciklaže ne znači da će proizvod zaista biti recikliran - Primer Kalifornije

Izvor: cirkularnaekonomija.org Ponedeljak, 04.10.2021. 09:12
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/OpenClipart-Vectors)
Svakog dana, ekološki svesni stanovnici Kalifornije odvajaju plastiku na koju je nalepljen čuveni trougao, znak za reciklažu i bacaju je tamo gde joj je mesto – u plavu kantu. Ali ono što ne znaju je da se u realnosti većina tih proizvoda zapravo ne reciklira.

Jedan od revnosnih stanovnika Kalifornije bio je i senator Ben Alen, ubeđen da čini pravu stvar za planetu odvajanjem proizvoda sa slikom čuvenog trougla. Kada je shvatio da ovaj znak zapravo ne znači da će proizvod zaista biti recikliran, rešio je da pokrene usvajanje zakona koji će u Kaliforniji ograničiti koja plastika može da nosi znak trougla.

– Ti proizvodi su tehnički reciklabilni pod tačno određenim uslovima od 1000 stepeni u nekoj laboratoriji. Ali, u stvarnom svetu se ne recikliraju – rekao je Alen.


Berza jednostavnija za razumevanje od reciklaže

Istraživanja su poražavajuća – barem 85% predmeta od jednokratne plastike se ne reciklira iako na sebi ima čuveni simbol.

– Za Amerikance je recikliranje više zbunjujuće od sklapanja IKEA nameštaja, plaćanja poreza, učestvovanja na berzi i razumevanja supružnika – citira Alen studiju Consumer Brands Association.

Trenutno, plastika sa brojem 1 i 2 unutar trougla se reciklira u najvećoj meri. Proizvodi sa brojem od 3 do 7 se recikliraju zavisno od lokalnih praksi. Zato će zakon, koji je sada kod guvernera, dozvoliti oznaku trougla samo proizvodima sa brojem 1 i 2.

To znači da bi po predloženom propisu, znak trebalo da zadrže flaše od pića, mleka, dresinga za salatu, boce od šampona, deterdženta, kese. Ali, znak će verovatno izgubiti pakovanja u kojima su senf, kečap, jogurt, med, hleb, kozmetika, igračke, smrznuta hrana, stiropor, plastične šolje za kafu za poneti, boce za vodu od 3 i 5 galona.

Zagovornici usvajanja smatraju da će zakon pomoći stanovnicima Kalifornije da razumeju šta jeste, a šta nije reciklabilno. U uspeh veruju i zato što je ovaj zakon manje ambiciozan od nekih drugih, ranije predlaganih propisa koji traže obimne ekonomske promene.


Šta kažu protivnici zakona

Ipak, protivnici su i u ovom slučaju glasni. Predstavnici iz industrije plastike upozoravaju da će ako zakon prođe, pakovanja za Kaliforniju morati da budu drugačija od ostatka zemlje. Takođe, ističu da će zakon povećati količinu otpada na deponijama jer će mnoge proizvode označiti kao nereciklabilne i povećati troškove pakovanja.

Međutim, ekološki aktivisti kažu da argument o povećanju količine otpada ne stoji jer većina tih proizvoda ionako završi na deponiji. Osim toga, u plavim kantama se meša reciklabilni i nereciklabilni otpad što znači da je potrebno više vremena u postrojenjima da se ovaj otpad sortira, što usporava proces reciklaže.

Predlagač zakona, senator Ben Alen se slaže da kompanije mogu da imaju dodatnih 15 meseci da se prilagode i lobira da i druge države prihvate pristup Kalifornije. Zakon je deo šireg paketa od 12 zakona koji se odnose na smanjenje plastike i otpada.

Inače, stanovnici Kalifornije će se u novembru 2022. godine izjasniti o inicijativi za smanjenje plastičnog otpada. Inicijativa podrazumeva uvođenje takse od jednog centa za proizvođače jednokratne plastike, a taj novac bi se upotrebio za ekološke programe.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.