NavMenu

United Airlines planira da koristi gorivo od otpada

Izvor: eKapija Sreda, 28.04.2021. 09:04
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay/Dirk Daniel Mann)
Američka-avio kompanija United Airlines namerava da ove godine upotrebi skoro 13 miliona litara niskougljeničnog avio-goriva napravljenog od otpada. Na ovom projektu čiji je cilj smanjenje ugljeničnog otiska i povećanje upotrebe ekološkog goriva, kompanija sarađuje sa firmama uključujući Nike Inc i Siemens AG.

Planirana cifra je mala u poređenju sa više od 16 milijardi litara koliko je kompanija potrošila u godini pred pandemiju, ali je značajna u poređenju sa nešto manje od 4 miliona litara ekološkog goriva koliko je godišnje koristila od 2016. godine.

United Airlines smatra da će na ovaj način doprineti stvaranju tržišta za ekološko avio-gorivo.

- Videćemo kako se projekat razvija. Verujem da postoji ogroman potražnja - rekao je izvršni direktor kompanije Scott Kirby.

Do sada, avio-industrija se u smanjenju ekološkog uticaja letenja manje fokusirala na nove tehnologije, a više na kupovinu ugljeničnog ofseta. Reč je o programu koji pojedincima i kompanijama omogućava da balansiraju svoj ugljenični otisak tako što će investirati u ekološke projekte koji čuvaju ugljen dioksid i na taj način kompenzovati sopstvene emisije gasova staklene bašte. Kritičari su im to zamerali ističući da ovi programi ne adresiraju direktno klimatske ciljeve i maskiraju problem avio-emisija.

United Airlines, koji je ranije objavio da želi da smanji neto emisije gasova staklene bašte za 100% do 2050. godine i da želi da postane 100% zelena kompanija, takođe je kritikovao ove programe i najavio investicije u tehnologije za zarobljavanje ugljenika.

- Znamo da avioni nikada neće biti potpuno dekarbonizovani, ali nećemo upotrebljavati ofsete da postanemo 100% zeleni - rekao je Kirby.

Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj IATA poručuje da emisije gasova staklene bašte iz ekoloških goriva mogu biti za 80% niže nego kod standardnog goriva i da su ekološka goriva jedina srednjoročna opcija za smanjenje rasta emisija, jer avioni još ne mogu da pređu na električne panele.

M. Dedić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Kakva budućnost čeka skijaške centre? - Na "more" ćemo na planine, a na skijanje u Alpe, ko može

Neke procene kažu da svake godine u svetu broj skijaša pada za 3%. Sudeći po broju snežnih dana i skraćivanju sezone zbog visokih temperatura, taj broj će i u narednim godinama biti sve manji, ili će ovaj sport, izgleda, postati još veći luksuz. Oni koji su se za Sretenje uputili na naše najpoznatije skijalište - Kopaonik, bili su svedoci da ni topovi za veštački sneg nisu mnogo od pomoći kada staze "progledaju" zbog visokih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.