NavMenu

Napravljena prva eko sim kartica od plastike iz starih frižidera

Izvor: eKapija Sreda, 14.04.2021. 12:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PublicDomainPictures from Pixabay)Ilustracija
Multinacionalna kompanija koja razvija električne sisteme Thales je u saradnji sa kompanijom Veolia napravila prvu eko sim karticu. Prve narudžbine kartica napravljenih od plastike reciklirane iz starih frižidera, već se isporučuju mobilnim operaterima.

Upotreba recikliranih materijala u procesu proizvodnje će eliminisati potrebu za skoro 5.000 tona nove plastike godišnje i smanjiti emisije CO2 za 15.000 tona. Iako kartica teži jedva 4 grama, prethodne godine širom sveta proizvedeno je 4,5 milijardi sim kartica što je jednako količini od 20.000 tona plastike ili dve Ajfelove kule, ističu u ove dve kompanije.

Sve je počelo sugestijom koju je tim istraživača iz Thalesa uputio kompaniji Veolia, svetskom lideru u upravljanju resursima, da svake godine sim kartice koriste skoro 20.000 tona PVC i drugih polimera i da postoji prostor da se pronađe zeleniji način proizvodnje. Nakon tri godine zajedničkog rada, Thales je lansirao prvu sim karticu napravljenu od plastike koja je 100% reciklirana od polistirena iz starih frižidera. Na kraju životnog veka, plastika iz kartica se može ponovo reciklirati.

- Ovaj inovativni projekat sa kompanijom Veolia će podržati naše mušterije iz oblasti telekomunikacija u ekološkoj tranziciji, transformisanjem otpada u ekološki odgovorne SIM kartice - kažu u kompaniji Thales.

M. D.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.