NavMenu

Kako gledanje omiljene serije na Netflixu utiče na životnu sredinu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 29.03.2021. 13:18
Komentari
Podeli
(Foto: Tumisu from Pixabay)
Nedavno istraživanje pokazalo je da bi se Evropljani u borbi protiv klimatskih promena radije odrekli avio usluga nego Netflixa, ali da li ste znali koliko gledanje vaše omiljene serije utiče na životnu sredinu?

Striming platforme konačno imaju alatku koja im pomaže da izmere svoj ugljenični otisak. Koristeći alatku Dimpact koju su razvili istraživači na Univerzitetu u Bristolu, Netflix je prvi put otkrio detalje o svom ugljeničnom otisku. Ova kompanija tvrdi da je jedan sat protoka na toj platformi u 2020. godini bilo odgovorno za manje od 100 grama CO2, što je manje nego vožnja automobila četvrtinu milje. U pogledu ugljeničnog otiska, uticaj jednog sata striminga jednak je ventilatoru od 75W koja radi četiri sata u severnoj Americi ili 6 sati u Evropi, ili klimi od 1000W koja radi 15 minuta u severnoj Americi ili 40 minuta u Evropi.

Alatka Dimpact, koja je delimično finansirana od strane industrije, zapravo je kalkulator napravljen da pomogne kompanijama u oblasti digitalnih medija da mapiraju svoj ugljenični otisak i da upravljaju njime. Među podacima koje kalkulator analizira su svi procesi potrebni da bi proizvod stigao do krajnjih kupaca. Dimpact može dati detaljne informacije o Scope 3 emisijama kompanije, koje obuhvataju indirektne emisije gasova staklene bašte koje se dešavaju u kompanijskom lancu. U ovom slučaju, to obuhvata emisije nastale produkcijom filma i serije, emitovanjem tog sadržaja i konzumiranjem sadržaja od strane publike.

Dimpact omogućava kompanijama da identifikuju problematične tačke kako bi redizajnirale svoje usluge i učinili ih zelenijim. Primera radi, TV serije koje gledaju korisnici u Velikoj Britaniji mogu biti smeštene u data centrima u UK. Ili, uređaji mogu biti brže isključeni ako niko ne gleda ono što je pušteno. Netflix će takođe moći da sarađuje sa drugim kompanijama u lancu da smanji emisije, poput Amazon Web Services koji koristi za hosting.

- Uzbudljivo je što organizacije hoće da koriste Dimpact da svoje usluge učine zelenijim. Dimpact vam daje pregled gde su problematična mesta. A kad vidite naučno zasnovane činjenice, prirodno je da ćete razmišljati o tome kako da smanjite otisak ovih servisa - rekao je Daniel Schien, jedan od tvoraca Dimpact i predavač na Univerzitetu u Bristolu.
Ovo nije prvi put da digitalne kompanije koriste kalkulatore poput Dimpacta. Pre dve godine, izveštaj čiji je Schien bio koautor, procenio je da je godišnji ugljenični otisak Youtuba oko 10 miliona tona CO2, što je približno jednako godišnjem autputu grada veličine Glazgova i da bi mogao značajno da se smanji ako bi ljudi slušali muziku bez videa.

U ovom polju, Netflix je iza konkurenata. Microsoft je u januaru 2020. godine obećao da će biti ugljenično negativan do 2030. Apple je nakon toga objavio iste ciljeve, a Google se obavezao da će raditi isključivo na obnovljivoj energiji. Netflix još nije objavio svoje ciljeve za smanjenje emisija, osim generalne napomene da želi da smanji svoj uticaj na klimu.

M. Dedić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Vesti

Prodaje se industrijski kompleks u Kruševcu

Ream doo Beograd prodaje industrijski kompleks u Kruševcu, uz koji se nalazi i poljoprivredno zemljište. Površina objekta je preko 1.233 m2. U objavljenom pozivu nalazi se i poslovni prostor u Novom Sadu. Konačna cena biće utvrđena nakon prikupljanja ponuda. Rok za prijavu je 15. mart. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.