NavMenu

Rešenje za milijarde kartonskih kutija u kojima stižu naše onlajn porudžbine

Izvor: eKapija Ponedeljak, 22.02.2021. 14:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Claudio Schwarz)Ilustracija
Jedne večeri, Nate Faust proveo je 30 minuta pokušavajući da rasturi kartonske kutije u kojima su stigle onlajn porudžbine za njegovu porodicu. Dok je vukao kutije do kante, zapitao se da li je moguće da niko nije mogao da smisli jednostavnije rešenje kojim bi se eliminisale milijarde kartonskih kutija u kojima svake godine stižu poručeni paketi na adrese kupaca.

I tako je nastao startap Olive koji omogućava kupcima da sve njihove onlajn porudžbine budu spakovane zajedno i jednom nedeljno budu poslate u višekratnoj torbi. To je velika promena u odnosu na trenutno stanje gde kupci očekuju isporuku u roku od dva dana, ali osnivač startapa veruje da će mušterije imati razumevanja jer će sam sistem i za njih biti pogodniji. Nema više kartonskih kutija, nema razmišljanja o recikliranju, a i povraćaj robe je znatno jednostavniji.

Startap sarađuje sa stotinama trgovaca uključujući i Adidas, Ray-Ban i druge modne kuće. Upravo je u saradnji ključ, veruje Faust koji je ranije radio kao viši potpredsednik u Walmartu.

- Velika količina otpada se stvara kroz e-trgovinu kada dobijate dve, tri ili četiri kutije tokom samo jednog dana ili nedelje. Ali ako bi bilo koji pojedinačni trgovac pokušao da sam reši ovaj problem, naišao bi na ogromne troškove - kaže Faust koji je ime startapa (u prevodu maslina) izabrao jer ga asocira na zelenu boju.

Sam proces je za kupce jednostavan - nakon skidanja Olive aplikacije, nastavlja se uobičajena pretraga na sajtu trgovca. Razlika u odnosu na standardno poručivanje je što na kraju porudžbine korisnik ne ukucava svoju adresu za isporuku, već se automatski upisuje adresa jednog od distributivnih centara kompanije Olive. Paket se šalje tamo, što znači da se kartonske kutije i dalje koriste, ali u ovoj fazi je važno da njima barem ne mora kupac da se bavi, napominje Faust.

- Da bismo zaista ostvarili značajan ekološki uticaj, ne možemo računati na to da će mušterije "kupiti" ovu uslugu zbog ekološkog uticaja - rekao je Faust.

Nekakav ekološki uticaj se ipak ostvaruje. Nakon što stigne u centar, paket se prebacuje u višekratnu torbu, ostaje tu nekoliko dana da bi mu se pridodale porudžbine naručene od drugih partnera i onda se, jednom nedeljno, isporučuje. Pošto su isporuke objedinjene, prelazi se manja kilometraža, a samo dupliranje paketa po isporuci, smanjuje ugljenični otisak po paketu za 30%, izračunali su u startapu. Kasnije, cilj je da se u dogovoru sa trgovcima, smanji ili potpuno eliminiše upotreba kutija.

Startapu ne ide na ruku to što živimo u doba kada su kupci razmaženi brzom isporukom u kojoj naručene pakete dobijaju u roku od dva dana. Ipak, Faust veruje da će mušterije biti voljne da sačekaju nekoliko dana jer će to značiti da ne moraju da se bave kartonskim kutijama. Osim toga, neće imati glavobolju oko povraćaja stvari, jer će za to biti zadužen Olive. Zato njegov osnivač veruje da će ovaj način isporuke biti privlačan i korisnicima koje ne zanima ekološki otisak, već samo udobnost.

- Naša misija je da napravimo održiviji lanac za e-trgovinu, kao i udobno iskustvo isporuke i povraćaja robe za mušterije - kaže Faust.

Za početak, Olive je uspostavio saradnju sa trgovcima odeće i asesoara jer u toj oblasti trgovci ne obećavaju isporuku u roku od dva dana, pa su samim tim i očekivanja mušterija drugačija.
Usluga je za trgovce i mušterije besplatna, a servis će prvobitno biti dostupan trećini populacije u blizini distributivnih centara.

Inače, prošla godina donela je ogroman porast onlajn kupovine, a sa njom i kutija u koju su sve te porudžbine spakovane, a koje vrlo brzo postaju otpad.

Samo u SAD, vrednost onlajn porudžbina je prošle godine dostigla rekordnu cifru od 860 milijardi dolara, što je 44% više u odnosu na 2019. godinu.

M. Dedić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.