NavMenu

Lanci brze hrane odlučni da se izbore sa etiketom najvećih zagađivača plastikom

Izvor: eKapija Utorak, 27.10.2020. 14:26
Komentari
Podeli
(Foto: Alena Haurylik/shutterstock.com)
Poslednjih godina lanci brze hrane su na udaru aktivista za zaštitu životne sredine zbog ogromne količine plastike koju koriste u svojim pakovanjima, ali sve je više onih koji žele da se oslobode neslavne titule najvećih zagađivača plastikom. Poslednji u nizu, Burger King, najavio je čaše i posude za višekratnu upotrebu koji će biti dostupni sledeće godine u odabranim restoranima u Njujorku, Portlandu i Tokiju.

Ovaj program Burger King razvija u partnerstvu sa kompanijom TerraCycle i njenom platformom za cirkularna pakovanja Loop. Mušterije će plaćati depozit za čaše i posude koji će im biti refundiran čim vrate posude u objekte. Posude se zatim čiste, a na kraju životnog ciklusa se recikliraju.

Kako kažu u kompaniji TerraCycle, tokom pandemije kovida primetan je ekološki uticaj povećanog broja porudžbina za poneti što čini ovu inicijativu još značajnijom. Potez Burger Kinga pozdravili su i u organizaciji za zaštitu životne sredine Grinpis koji poziva velike kompanije da smanje upotrebu plastike.

- Sektor brze hrane jedan je od onih koji stvara najviše otpada. Skoro sve se pakuje u nereciklabilna jednokratna pakovanja koja se koirste samo nekoliko sekundi ili minuta. Ohrabrujuće je videti da Burger King eksperimentiše sa višekratnim pakovanjima jer ona mogu biti očišćena čime se štiti naše zdravlje, a istovremeno predstavljaju značajan napredak za planetu - kaže John Hocevar, direktor Grinpisove kampanje za okeane John Hocevar.

I drugi lanci brze hrane uvode mere čiji je cilj povećanje održivosti. KFC je najavio da će do 2025. godine sva pakovanja biti ponovo upotrebljiva, a obećali su i da će smanjiti emisiju gasova staklene bašte po restoranu za dodatnih 10% do 2025. godine.

Jedan od najvećih igrača u biznisu, McDonald’s, nedavno se takođe udružio sa platformom Loop u razvoju nove čaše za ponovnu upotrebu koja će biti dostupna u odabranim restoranima u Velikoj Britaniji sledeće godine. McDonald’s testira različite načine smanjenja upotrebe plastike, pa je tako prošle godine u Nemačkoj sproveo eksperiment u kom su sendviči pakovani u pakovanja napravljena od trave umesto papira, standardne držače za šećer zamenile su jestive vafl korpice, a mušterijama je ponuđen drveni pribor umesto plastičnog.

Restorani Tim Horton u Kanadi od novembra ove godine prestaju da koriste duple čaše čime će, kako su najavili, "uštedeti" oko 200 miliona čaša godišnje. Mušterijama će, umesto duplih čaša, ponuditi reciklabilni kartonski držač za topla pića. Kompanija se inače, uz Starbucks, prošle godine našla na vrhu neslavne Grinpisove liste kao najveći zagađivač plastikom u Kanadi.

M. Dedić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.02.2024.  |  Vesti

Priznali da su nameštali javne nabavke - Ovako je funkcionisao dogovor dve firme

Dobili smo prvog zvaničnog "pokajnika" u oblasti povrede konkurencije na tržištu i javnih nabavki. Subotička firma KTG Solucije dostavila je u pravi čas dokaze Komisiji za zaštitu konkurencije da je sklopila sporazum sa konkurentom - firmom Eco sense (Eko sens). Tako su stekli pravo na delimičan "oprost greha" i izbegli plaćanje punog iznosa kazne. Konkurentima teče rok od šest meseci da izmire globu od 384.504 dinara, dok su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.