NavMenu

Mladi poljoprivrednici razvili cirkularni sistem - Zajedno uzgajaju povrće i kozice

Izvor: Agroklub Petak, 16.10.2020. 15:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)Ilustracija
Dvoje mladih francuskih poljoprivrednih inženjera, prvi su u Evropi pokrenuli projekat pod nazivom Agriloops i glavni cilj im je da proizvedu 40 tona povrća i 20 tona morskih kozica godišnje.

- Startap-om žele da razviju cirkularni sistem u kojem kozica i povrće rastu zajedno. Otpad od rakova pretvara se u đubrivo za uzgoj čeri paradajza i aromatičnog bilja - objašnjava za Euractiv jedan od osnivača, Roman Vandam.

A kako bi to i uspeli, na poslednjij godini fakulteta svaki se opredelio za jednu specijalizaciju. Roman je slušao predmete akvakulture, dok je drugi, Žeremi Gonjard odabrao biljnu proizvodnju i zaštitu.

- Akvaponika se razvija godinama, ali ne u proizvodne svrhe. Da bismo bili profitabilni, morali smo da pronađemo vrstu s visokom dodatom vrednošću, po mogućnosti neku morsku koja će živeti u slanoj vodi - opisuje Gonjard.


Sveže i domaće

Nakon dužeg proučavanja, kozice su im postale prvi izbor. Prema studiji FranceAgriMer iz 2017. godine, stanovništvo Francuske troši gotovo 120.000 tona ove namirnice godišnje. To je dovoljno da se obezbedi profitabilnost njihovog poslovanja, ali i njegova održivost.

Međutim, većina ovih račića konzumiranih u toj zemlji je uvezena, najviše iz Ekvadora, Indije i sa Madagaskara. Treba napomenuti da je intenzivan uzgoj u tropskim regijama odgovoran za uništavanje područja mangrova i ekosistema bitnih za morski život u kojim riba dolazi da se mresti.

- Agriloops nudi potrošaču ekološki prihvatljiviju alternativu, a kozice će se uzgajati bez antibiotika - napominju osnivači.


Korona pomrsila planove

Kako bi izveli svoj projekat, poljoprivredni inženjeri pokrenuli su pilot farmu na svom fakultetu. Nakon tri godine analize, cilj im je da pokrenu vlastiti pogon.

- U 2021. godini planiramo da proizvedemo 20 tona kozica i 40 tona paradajza, a onda od 2022. povećavamo produktivnost koliko god da uspemo - ističe inženjer. Iako kozice ostaju njihov vodeći proizvod, Gonjard ne isključuje diverzifikaciju proizvodnje.

Nažalost, virus korona na kratko je zaustavio i njihov projekat. Farmu su trebalo da naprave početkom ove godine, a zbog bezbednosti su izgradnju prolongirali za 2021. godinu.

Bez obzira na trenutne okolnosti, pokrenuta je priča o organskoj poljoprivredi, a dva mlada studenta razmišljaju o dobijanju sertifikata visoke ekološke vrednosti (HVE) i oznake održive akvakulture (ASC).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.