NavMenu

Investicioni fond za cirkularnu ekonomiju prikupio 900 mil USD u prvoj godini postojanja

Izvor: eKapija Ponedeljak, 05.10.2020. 12:26
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay/Nattanan Kanchanaprat)
Američka korporacija BlackRock, najveća svetska kompanija iz oblasti upravljanja imovinom, objavila je da je njihov investicioni fond namenjen razvoju cirkularne ekonomije, prikupio više od 900 miliona dolara u prvoj godini postojanja.

Fond je nastao u oktobru prošle godine u saradnji sa Fondacijom Elen MekArtur, vodećom grupacijom u oblasti cirkularne ekonomije i tada je BlackRock investirao svojih 20 miliona dolara. Tokom godinu dana, fond je prikupio 900 miliona dolara i podržao kompanije iz raznih sektora, od hrane i pića, preko elektronike, do industrije pakovanja i hemikalija. Firme koje fond podržava su podeljene u tri grupe. U prvoj su firme koje postavljaju ciljeve cirkularne ekonomije u svom poslovanju, u drugoj kompanije koje obezbeđuju inovativna rešenja, a u trećoj firme koje imaju koristi od tranzicije na cirkularnu ekonomiju, kao što su one koje prodaju recikliranu plastiku.

Godišnji izveštaj fonda pokazuje da skoro svaka druga podržana kompanija, tačnije 44%, pripada prvoj grupi - tu se nalaze Adidas, Nike, Nestle, Microsoft, Loreal. Od preostalog broja, tri petine pripadaju trećoj grupi firmi koje imaju korist od tranzicije, a dve petine su firme koje razvijaju inovativna rešenja. Sve kompanije prolaze kroz proces skeniranja za potencijalno učešće kako bi se obezbedila adekvatna raspodela sredstava.

Ulazak BlackRocka kao najveće svetske kompanije koja se bavi upravljanjem imovinom, u oblast cirkularne ekonomije, zagovornici ovog koncepta videli su kao snažan signal investitorima i drugim finansijskim institucijama širom sveta, da je cirkularna ekonomija oblast koja može da donese profit.

Sa tim se slaže menadžer fonda Evy Hambro koji očekuje da fond raste jednako brzo, ako ne i brže od njihovih sličnih finansijskih proizvoda. Projekciju bazira na osnovu istraživanja tržišta koje pokazuje da biznisi sa održivim modelima generalno rastu brže od konkurenata.

Najveći problem ranije je bio manjak merljivih instrumenata koji bi ljudima iz biznisa mogli jasno ukazati kakve će koristi imati od tranzicije na cirkularnu ekonomiju.

- Što smo više istraživali ovaj koncept, sve smo više shvatali da je reč o uzbudljivoj mogućnosti za investiranje - rekao je Hambro prilikom pokretanja fonda, a rezultate ostvarene tokom godinu dana njegovog postojanja nazvao ohrabrujućim.

M. D.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.09.2023.  |  Energija, Građevina, Zdravstvo

Srbija i Francuska potpisale četiri sporazuma u oblasti energetike, infrastrukture i medicine

Srbija i Francuska potpisali su nekoliko dokumenata u oblastima energetike, infrastrukture i medicine: - Finansijski protokol između Vlade Srbije i Vlade Francuske o saradnji u oblasti finansiranja uvođenja opšte automatizacije upravljanja elektrodistributivnom mrežom u Srbiji; - Sporazum o saradnji između Infrastruktura železnica Srbije, Francuske agencije za razvoj i Francuske železnice; - Pismo o namerama između kompanije Buig,

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.