NavMenu

Digitalni pasoš za 400 miliona odevnih predmeta do 2025. godine

Izvor: cirkularnaekonomija.org Utorak, 22.09.2020. 14:57
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay/Quinn Kampschroer)
Kompanija Microsoft udružila se sa njujorškim startapom Eon u stvaranju platforme čiji je cilj da 400 miliona odevnih predmeta dobije digitalni pasoš do 2025. godine. Platforma će omogućiti brendovima da se dublje povežu sa mušterijama, ali i promovisati cirkularne modele poslovanja, poput iznajmljivanja odeće, razmene, recikliranja i digitalnog garderobera.

Kako sistem zapravo radi? Svaki odevni predmet dobija digitalni pasoš, u vidu odštampane etikete, poput QR koda ili čipa u koji su učitani podaci povezani sa proizvodom. Biće dostupne informacije prikupljene tokom celog životnog ciklusa proizvoda – od toga ko ga je napravio, u kojoj zemlji, od kojih materijala. Kada mušterija poželi da proda svoju, primera radi, majicu, drugi će moći da vide koliko je ona prvobitno koštala i koliko dugo je nošena.

Današnji model u modnoj industriji je decenijama star i razdvaja proizvodnju, sektor nabavke i prodaje, primećuju osnivači platforme. Kako kažu, većinu informacija koje će se naći u digitalnom pasošu brendovi uglavnom imaju, ali se one izgube tokom životnog ciklusa proizvoda. Manjak informacija vodi do neefikasnosti i nedostatka transparentnosti, pa samim tim i ekonomskih i ekoloških gubitaka.

Cilj najavljene saradnje Microsofta i Eona je redefinisanje modnog biznisa i transformacija načina na koji kupujemo. Nova platforma će planeti omogućiti održivost, a brendovima i trgovcima da ostvare dvosmernu komunikaciju i dublje veze sa mušterijama. Modne kuće će moći da komuniciraju sa mušterijama dugo nakon prodaje, da im daju predloge za stajling, instrukcije za ponovnu prodaju. Mušterije će, s druge strane, moći da dele fotografije, upute kritike, ponovo naručuju omiljene predmete.

– Tradicionalno, veza između brenda, mušterije i proizvoda završavala se u trenutku prodaje. Eonova platforma omogućava trajniju vezu sa mušterijama, povezujući biznis i modu na načine koji do sada nisu bili mogući – kaže osnivač i direktor Eon-a Natasha Franck i poziva brendove i modnu industriju da im se pridruže u najavljenoj transformaciji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.