NavMenu

Norveški naučnici tvrde da je čišćenje mora od plastike gubljenje vremena

Izvor: cirkularnaekonomija.org Subota, 19.09.2020. 12:31
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay/Maurice Angres)
Zagađenje plastikom jedan je od najvećih ekoloških problema, a količina plastike koja pluta po svetskim okeanima dostiže neverovatnu količinu. Pa ipak, norveški naučnici kažu da ne treba čistiti plastiku iz mora jer je to gubljenje vremena i resursa, koje pritom može napraviti više štete nego koristi. Umesto sakupljanja plastike iz mora, treba čistiti smeće koje se nalazi na obali, sugerišu naučnici.

Plastika koja pluta po morima je previše raspršena da bi mogla da bude lako uklonjena, tvrde istraživači. Pokušaji da se ona izvuče mrežom oduzimaju mnogo vremena, a mogu i naškoditi živom svetu i ribama koje se hvataju zajedno sa smećem. Fokus treba da bude na sakupljanju smeća sa obale, i to ručnom, kažu naučnici jer kad se koriste mašine, one ubijaju sve što im se nađe na putu.

Na rezultate istraživanja se osvrnuo norveški ministar za klimu i zaštitu životne sredine Sveinung Rotevatn koji je opisao zagađenje plastikom kao brzo eskalirajući problem koji se mora rešavati na međunarodnom nivou. – Dugo smo ukazivali na to da čišćenje mora počinje na pogrešnom kraju i da postoji rizik uništavanja života u moru kada se plastika hvata mrežom – istakao je Rotevatn.


Prema nekim procenama, svakog minuta u mora ulazi 15 tona plastike, a u okeanima godišnje završi 8 miliona tona plastike koja predstavlja ogromnu opasnost za živi svet. Neretko, životinje nastradaju tako što se upetljaju u morskom đubretu, što uzrokuje ozbiljne povrede, pa i smrt. Osim toga, mikroplastika se akumulira u telima životinja da bi se na kraju vratila nama, putem morske hrane koju konzumiramo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.