NavMenu

Za German Sustainability Award nominovano 6 priznatih brendova sa područja cirkularne ekonomije

Izvor: Kvalitet Petak, 04.09.2020. 09:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)Ilustracija
Kao deo German Sustainabillity Award (nemačke nagrade za održivost), nagrada za dizajn će se prvi put dodeliti 2020. godine. Ukupno šest kompanija i projekata koji imaju veze sa EPEA Švajcarska nominovano je zbog posvećenosti cirkularnoj ekonomiji.

Nagradom nemački dizajn za održivost organizatori nemačke nagrade za održivost planiraju da nagrade odgovorni dizajn i efikasne transformativne doprinose. Nekoliko firmi iz kategorija Ikone, Pioniri i Vizije sada je nominovano za ovu nagradu koja se dodeljuje prvi put. To uključuje ukupno pet firmi koje su sarađivale sa EPEA Švajcarska, akreditovanim stručnjakom za sertifikate Cradle to Cradle i za materijalno zdravlje, koji su realizovali projekte u vezi sa kružnom ekonomijom. Pored toga, Aquafil se nada da će osvojiti Nemačku nagradu za održivost svojim depolimerizovanim predivom PA6, koje se već koristi u određenim projektima, za koje je kompanija nominovana u kategoriji Transformacija resursa.

Što se tiče kompanija nominovanih za nagradu za dizajn, brend Frosch je izabran u kategoriji Ikone za svoju vrećicu koja se može reciklirati. Inicijativa koju su razvili Werner & Mertz već je postigla da je ukupno 385 miliona boca napravljenih od stare plastike vraćeno na upotrebu u maloprodajnom sektoru. OceanSafe, Mary Rose, Trigema i Wolford nominovani su u kategoriji pionira. OceanSafe razvija tekstil za koji su svi delovi biorazgradivi, što znači da se zbog toga mogu vratiti u kružnu ekonomiju. Mary Rose nudi GOLD posteljinu sa sertifikatom Cradle to Cradle. Kada se korisni vek proizvoda završi, može se kompostirati i tako proizvesti hranljive materije za sledeću generaciju useva.

Trigema je nominovana za svoju mušku "khaki batik" košulju zahvaljujući kombinaciji modnog trenda i održivosti. Emisije CO2 duž logističkog lanca su niske, a pamuk dobijen iz organske proizvodnje i proizvodnje odvija se u Nemačkoj. Wolford je predstavljen kroz kolekciju Aurora. Ovaj proizvođač je "prva svetska kompanija iz odevne i tekstilne industrije koja je dva puta dobila GOLD Cradle to Cradle sertifikat, dok je Wolford takođe uspešno zatvorio krug za biološke i tehničke životne cikluse. Ovo se može smatrati primerom istinske reciklaže u skladu sa konceptom kružne ekonomije i projektom remek-delom EPEA Švajcarska.

Nominovane kompanije imaju koristi od njihove saradnje sa EPEA Švajcarska i dostigle su vrh u svojim oblastima fokusirajući se i primenjujući principe cirkularne ekonomije Cradle to Cradle. Ceremonija dodele nemačke nagrade za održivost zakazana je za 3. i 4. decembar 2020.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.