Izvor: eKapija | Petak, 31.07.2020.| 10:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Eko Unija SN planira gradnju livnice i postrojenja za preradu komunalnog otpada u sintetički gas - Najsavremenija UHTH tehnologija u Srbiji

Industrija
Industrija (Foto: bogdanhoda/shutterstock.com)
Beogradska reciklažna kompanija Eko Unija SN u ovoj i naredne dve godine, uprkos teškoćama u poslovanju zbog pandemije koronavirusa, planira ozbiljne investicije. Iako trenutno rade sa 80% kapaciteta, ulaze u posao izgradnje livnice i postrojenja za preradu komunalnog otpada u sintetički gas.

Osnovna delatnost kompanije koja je osnovana pre osam godina je prikupljanje, sortiranje, sečenje, baliranje i trgovina neopasnim otpadom, a od 2017. poslovanje proširuju i na demontažu i rušenje postrojenja i opreme.

- Time smo obezbedili proces pripreme materijala za sakupljanje i reciklažu i po tome smo jedinstveni među poznatim reciklerima u Srbiji. U poslednje dve godine usmeravamo se prvenstveno na metalni, odnosno na gvozdeni i čelični otpad i ostale otpadne materijale s pretežno gvozdenom komponentom – kaže za eKapiju vlasnik i direktor Eko Unije SN Aleksandar Milović.

On dodaje da ova integralna usluga skraćuje kompletan logistički tok otuđenja stvorenog otpada, što za klijente koji su veliki generatori otpada predstavlja značajan benefit.

U ovoj godini, ističe, otvara se put za razvoj reciklažnog centra koji neće samo sakupljati, pripremati i skladištiti robu do slanja na potpuni tretman, već će i tretirati, odnosno potpuno reciklirati robu.

Reciklažni centar, odnosno livnica, biće izgrađen u Staroj Pazovi, a gradnja će početi krajem leta.

- Ideja Eko Unije SN je da sa otvaranjem livnice u potpunosti zaokruži put sekundardne robe od generatora otpada, preko sakupljača do reciklera, da bi se sekundarna sirovina finalizovana u gotov proizvod kroz livnicu – kaže Milović i dodaje da je za ovaj projekat vredan između 200 i 250 miliona dinara kompanija dobila i podršku Fonda za razvoj.

Cilj je, navodi, da se u prvoj fazi vrši proizvodnja ingota i odlivaka od obojenih metala, kao i legura za elektroprivredu i autoindustriju Srbije.

- U toku su pregovori sa nemačkim kompanijama koji otvaraju industrijska postrojenja u Srbiji, a mi bismo se pojavili kao snabdevači delova potrebnih ovoj industriji. Planirani kapacitet livnice je 2.500-3.000 tona godišnje, a otvaranjem livnice javiće se i potreba za zapošljavanjem 50 novih radnika – kaže Milović za eKapiju.

Pokretanje procesa proizvodnje u Eko Uniji SN očekuju krajem 2021, odnosno početkom 2022. godine, a tu nije kraj investicijama.

- Od sledeće godine započinjemo projekat koji nudi održivo rešenje upravljanja rastućim brdima otpada. U pitanju je postrojenje koje će biti realizovano u saradnji sa lokalnim samoupravama, a služi za preradu komunalnog otpada UHTH tehnologijom, koja pretvara veliki broj niskokvalitetnog materijala (otpada) u visokokvalitetan proizvod (sintetički gas). Tehnologija je potpuno u skladu sa zakonima o zaštiti životne sredine, i nudi rešenje koje u skladu sa devizom budućnosti -"0 otpada", a pilot postrojenje je postavljeno u Švajcarskoj i prošlo je probno testiranje - otkriva Milović.

Dodaje da će ovo postrojenje, čija se izgradnja očekuje krajem 2022. godine, prerađivati 8.000 tona otpada godišnje.

B. Petrović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE