NavMenu

Eko Unija SN planira gradnju livnice i postrojenja za preradu komunalnog otpada u sintetički gas - Najsavremenija UHTH tehnologija u Srbiji

Izvor: eKapija Petak, 31.07.2020. 10:44
Komentari
Podeli
Industrija (Foto: bogdanhoda/shutterstock.com)Industrija
Beogradska reciklažna kompanija Eko Unija SN u ovoj i naredne dve godine, uprkos teškoćama u poslovanju zbog pandemije koronavirusa, planira ozbiljne investicije. Iako trenutno rade sa 80% kapaciteta, ulaze u posao izgradnje livnice i postrojenja za preradu komunalnog otpada u sintetički gas.

Osnovna delatnost kompanije koja je osnovana pre osam godina je prikupljanje, sortiranje, sečenje, baliranje i trgovina neopasnim otpadom, a od 2017. poslovanje proširuju i na demontažu i rušenje postrojenja i opreme.

- Time smo obezbedili proces pripreme materijala za sakupljanje i reciklažu i po tome smo jedinstveni među poznatim reciklerima u Srbiji. U poslednje dve godine usmeravamo se prvenstveno na metalni, odnosno na gvozdeni i čelični otpad i ostale otpadne materijale s pretežno gvozdenom komponentom – kaže za eKapiju vlasnik i direktor Eko Unije SN Aleksandar Milović.

On dodaje da ova integralna usluga skraćuje kompletan logistički tok otuđenja stvorenog otpada, što za klijente koji su veliki generatori otpada predstavlja značajan benefit.

U ovoj godini, ističe, otvara se put za razvoj reciklažnog centra koji neće samo sakupljati, pripremati i skladištiti robu do slanja na potpuni tretman, već će i tretirati, odnosno potpuno reciklirati robu.

Reciklažni centar, odnosno livnica, biće izgrađen u Staroj Pazovi, a gradnja će početi krajem leta.

- Ideja Eko Unije SN je da sa otvaranjem livnice u potpunosti zaokruži put sekundardne robe od generatora otpada, preko sakupljača do reciklera, da bi se sekundarna sirovina finalizovana u gotov proizvod kroz livnicu – kaže Milović i dodaje da je za ovaj projekat vredan između 200 i 250 miliona dinara kompanija dobila i podršku Fonda za razvoj.

Cilj je, navodi, da se u prvoj fazi vrši proizvodnja ingota i odlivaka od obojenih metala, kao i legura za elektroprivredu i autoindustriju Srbije.

- U toku su pregovori sa nemačkim kompanijama koji otvaraju industrijska postrojenja u Srbiji, a mi bismo se pojavili kao snabdevači delova potrebnih ovoj industriji. Planirani kapacitet livnice je 2.500-3.000 tona godišnje, a otvaranjem livnice javiće se i potreba za zapošljavanjem 50 novih radnika – kaže Milović za eKapiju.

Pokretanje procesa proizvodnje u Eko Uniji SN očekuju krajem 2021, odnosno početkom 2022. godine, a tu nije kraj investicijama.

- Od sledeće godine započinjemo projekat koji nudi održivo rešenje upravljanja rastućim brdima otpada. U pitanju je postrojenje koje će biti realizovano u saradnji sa lokalnim samoupravama, a služi za preradu komunalnog otpada UHTH tehnologijom, koja pretvara veliki broj niskokvalitetnog materijala (otpada) u visokokvalitetan proizvod (sintetički gas). Tehnologija je potpuno u skladu sa zakonima o zaštiti životne sredine, i nudi rešenje koje u skladu sa devizom budućnosti -"0 otpada", a pilot postrojenje je postavljeno u Švajcarskoj i prošlo je probno testiranje - otkriva Milović.

Dodaje da će ovo postrojenje, čija se izgradnja očekuje krajem 2022. godine, prerađivati 8.000 tona otpada godišnje.

B. Petrović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.07.2024.  |  Finansije

Kako da onlajn proverite radni staž i visinu buduće penzije?

Građani Srbije koji žele da dobiju informacije o stažu osiguranja ili da dobiju okvirnu projekciju visine buduće penzije, moći će to da učine preko elektronskog servisa PIO fonda. Međutim, za korišćenje elektronskih servisa "Moj staž i moja penzija" i "e-Kalkulator" neophodno je imati eID broj građana. Za osiguranike koji nemaju eID građana, na sajtu Fonda PIO dostupan je elektronski servis "Uvid u podatke matične evidencije", za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.