Izvor: BC Bilten | Utorak, 24.10.2006.| 13:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

(BC BIlten) Kako da brendirate gradove i države

Kako se globalizacija zahuktava tako se kompanije i proizvodi sve intenzivnije takmiče oko svog parčeta probirljivog svetskog i lokalnog tržišta. Medjutim, isto počinje da važi i za destinacije, za države i gradove. Borba se vodi oko skretanja pažnje investitora, posetioca, turista, talenata, organizacije velikih dogadjaja. I tu se konkurencija ne ograničava na neposredno okruženje, već su u igri takmičari sa svih delova planete. Kako bi se destinacije bolje pripremile počelo je uvodjenje stručnih principa brendiranja koja su se do tada primenjivala samo na proizvode i kompanije. U tom smislu je brendiranje država aktivnost kreiranje dodatne vrednosti nad postojećim percepcijama o odredjenoj destinaciji, upravljanje njenom ukupnom reputacijom i razvojem. Brendiranje destinacija postaje sastavni i nezaobilazan deo planova ekonomskog razvoja, instrument ekonomske diplomatije i poluga za razvoj institucija, unutrašnjih kapaciteta i ljudi.

Uobičajeni ciljevi radi kojih se preduzima brendiranje neke destinacije su: privlačenje stranih investicija, promocija izvoza i turizam.

Brendiranje preduzimaju i vode vlade država, posebni odbori, stručna tela, kao što to čine i gradovi i gradski čelnici. Brendiranje destinacija i mesta postaje definisana i metodološki postavljena disciplina teko oko 1999. iako se njome u stvari države bave kroz čitavu svoju istoriju.

Njujork, Singapur, Bocvana, Bugarska

Grad Njujork je imao veliki problem imidža tokom 70-ih godina, vladala je percepcija prevelikog rasta, nekvalitetnog života, nasilja i otudjenosti dok nije krenula svetski poznata kampanja I love New York.

Singapur je sistematski počeo kreirati svoj specifičan imidž pre više od 10 godina, uključujući u njega i svoju nacionalnu kompaniju Singapore Airlines kao jedan od nosećih medjunarodnih simbola.

U Bocvani je ovog maja predsednik republike Festus Moge prihvatio da bude Šampion Brendiranja države i javno je podržao proces. Bugarska je ušla u posao brendiranja još u aprilu 2001 i trebalo je da bude okončan marta 2003. Tada ga je u potpunosti finansirao British Council sa 20.000 funti, sa namerom da ga odobre predsednik i premijer, te u formi NVO nastavi operativno sprovodjenje. Medjutim, obzirom da inicijativa nije dala željene efekte, na Ekonomistovom Round Table sa vladom Bugarske u martu 2006 ponovo je otvorena tema brendiranja zemlje. Bugarski čelnici su osim intenzivno razvijanog turizma videli potencijal i u gradjenju slike Bugarske kroz nekretnine – Bugarska bi mogla postati evropska destinacija “druge kuće”. Relativno mala investicija u kuću za odmor u zemlji bogate istorije i kulture, lepih pejzaža i razvijenog turizma bi bio jedan od ciljeva ukupnog brendiranja Bugarske.

Brendiranje radi turizma – osvežavanje starih slogana i uvodjenje novih (WSJ):

Zemlja

Stari slogan

Novi slogan

Bangladeš

Exotic Bangladesh

Bangladesh – Beautiful Surprise

Indija

-

Incredible India

Filipini

Rediscovery:

Philippines

WOW (wealth of wonders) Philippines!

Singapur

New Asia – Singapore

Uniquely Singapore

J. Koreja

Dynamic Korea

Korea:

Something More

Tajland

Thailand Happiness on Earth

Thailand Grand Invitation 2006

Uganda

The Pearl

of Africa

Gifted by Nature

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.