NavMenu

Kako da sklopite posao poput Vorena Bafeta?

Izvor: poslovni.hr Četvrtak, 03.01.2013. 19:21
Komentari
Podeli

Resursi malih preduzeća u velikoj većini slučajeva uglavnom su ograničeni pa je svaka odluka ključna.

Mali predzetnici moraju da znaju kada da iskoriste priliku koja im se pruža, kao i kada je neka mogućnost naprosto isuviše dobra da bi bila istinita. Prilikom takvih nedoumica ko bi drugi znao bolji odgovor od Vorena Bafeta (Warren Buffett), svetski poznatog biznismena. U svojoj knjizi "Kako sklopiti posao poput Vorena Bafeta" Tom Sirsi i Henri Devris istražili su na koji način je Bafet donosio odluke prilikom sklapanja poslova, kao i šta sve uzima u obzir prilikom donošenja istih.

- Bafet je poznat po tome da sklapa izuzetno vredne poslove, a da pritom raspolaže sa jako malo informacija koje se svode na nekoliko stranica poslovnih planova i finansijskih izveštaja koje su kompanije dužne da podnesu na uvid javnosti - pišu autori u svojoj knjizi. Smatraju kako bi poslovni lideri moglida iskoriste skup načela i efektivne strategije kojima se Bafet koristi kod sklapanja poslova kako bi ostvarili rast u svom biznisu te doneli prave i ispravne odluke. Navode četiri osnovna načina kako slediti Bafetova načela kojima se vodi prilikom donošenja važnih odluka i sklapanja poslova.

1. Morate znate sve o finansijskom stanju svog partnera

Ako želite da znate koje će vam beneficije doneti sklapanje posla sa određenim poslovnim partnerom, morate tačno znati s kim imate posla. To znači da morate biti upoznati sa finansijskim stanjem svog partnera, kako zarađuje novac, ali i kako ga troši. Te "brojke" su ključne prilikom pregovora o sklapanju poslova, navode autori u svojoj knjizi. Upozoravaju kako vlasnici preduzeća moraju biti oprezni prilikom ovakvih istraživanja. Naime, ako je nešto opšte prihvaćeno kao dobro, to ne mora da znači da će biti dobro i za samu kompaniju, navode.

- Nemojte se previše oslanjati na tuđa mišljenja i široko prihvaćene vrednosti, već napravite svoja istraživanja i uporedite to sa zahtevima sopstvene kompanije - savetuju.

2. O novcu raspravljajte od početka

Može biti pomalo neugodno raspravljati o novcu na samom početku pregovora, kada tek upoznajete svog partnera. Ipak, to je neizbežno ako želite da znate s kim imate posla, kao i da partneru date do znanja šta od njega očekujete.

U svojoj knjizi "Eseji Vorena Bafeta" ovaj biznismen piše kako poslovni partneri na samom početku pregovora o sklapanju poslova moraju da znaju na čemu su kako ne bi uzalud trošili svoje i tuđe vreme na nešto što nema smisla.

3. Koristite raspone za kvalifikaciju i diskvalifikaciju

Kada govorite o novcu raspravite o rasponu cena, strukturi troškova, prinosima i performansama kako bi obe strane u poslovnom odnosu znale najniže i najviše vrednosti koje je ona druga strana spremna da prihvati, savetuju Sirsi i Devris u svojoj knjizi.

4. Nemojte pregovarati dok nije vreme za to

Prilikom sklapanja posla svaka tačka mora se detaljno raspraviti. Nemojte se najedanput "hvatati u koštac" sa celim poslom i nikad nemojte započinjati pregovore pre nego što vam sve bude sasvim jasno, navode autori u knjizi.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.