NavMenu

Kako izabrati odgovarajućeg radnika? - Ušteda troškova kroz "outsourcing" i pravilno upravljanje ljudskim resursima

Izvor: eKapija Sreda, 12.09.2012. 09:24
Komentari
Podeli

Na tržištu Srbije sve je prisutnija tendencija među kompanija da deo funkcija HR sektora izmeste "van" samog preduzeća, tako što će ih poveriti specijalizovanim agencijama i konsultantskim firmama, i može se sa razlogom očekivati da će se taj trend samo još pojačati u budućnosti.

Ove usluge su podjednako korisne i velikim i malim firmama. Male firme uglavnom nemaju formiran HR sektor, jer im često nije potreban, pa sa razlogom zapošljavanje poveravaju stručnjacima u toj oblasti. Sa druge strane, velike kompanije koriste "outsourcing" najčešće onda kada otvaraju svoja predstavništva u drugim zemljama i kada nisu u potpunosti upoznate sa stanjem na lokalnom tržištu rada, te im je pomoć u zapošljavanju preko potrebna, ali i kada im treba pomoć u nekoj od oblasti upravljanja ljudskim resursima (na primer: trening i edukacija zaposlenih).

Prednosti koje donosi "outsourcing" i pravilno upravljanje ljudskih resursa

Veština upravljanja ljudskim resursima se može iskoristiti za značajno unapređenje rada zaposlenih u bilo kojoj organizaciji. HR "outsorcing" kompanije, kao što je "Istcube", može pomoći firmama da uvećaju uspešnost, i to na svim nivoima. To naročito važi za zapošljavanje novih radnika, ali može koristiti i kada firme razmišljaju o tome šta treba da unapredite kod svojih zaposlenih.

Prednosti, koje donosi "outsourcing" i pravilno upravljanje ljudskih resursa su sledeće:

1. Ušteda vremena i troškova

Poveravanje zapošljavanja iskusnim profesionalcima oslobađa vreme i resurse koji se mogu preusmeriti na core business aktivnosti, odnosno na ono što vam stvara profit. Time se smanjuju troškovi i štedi vreme, jer firma koja usluge traži ne mora ulagati dodatna sredstva u proširenje vlastitih kapaciteta ili zapošljavati nove radnike, a s druge strane osigurava se kvaliteta i stručnost.

Kada su troškovi u pitanju, najbolje je naglasiti cenu postupka i troškove grešaka selekcije. Prosečni troškovi zapošljavanja, od regrutacije, preko selekcije do obuke primljenih kandidata, kreću se od par hiljada za prosečnog službenika, do nekoliko desetina hiljada eura za menadžere najvišeg nivoa. Troškovi grešaka u selekciji su dvostruki. Izbor pogrešnog kandidata izaziva troškove socijalizacije, obuke, niskog rezultata rada, kao i troškove regrutovanja i selekcije novog kandidata. Troškovi odbijanja dobrog kandidata obuhvataju troškove neostvarivanja očekivanih rezultata rada, izgubljenog vremena zbog odbijanja kandidata koji je mogao ostvariti značajne rezultate.

Kada se pogledaju podaci, značaj efikasnog procesa selekcije nije potrebno dalje naglašavati.

2. Povećanje efikasnosti procesa zapošljavanja

"Istcube" ima pristup veoma širokoj bazi kandidata, što omogućava da efektivnije obavljamo HR aktivnosti i lakše dolazimo do pravih osoba za određene pozicije.

Ne radi se samo smanjenju troškova i uštedi novca. Radi se i o mnogo bržem i efikasnijem plasiranju na tržište, bržem od kurencije, maksimiziranju radne snage, fleksibilnosti i mogućnosti pristupanja zaposlenima na drugačiji način.

3. Rasterećivanje menadžmenta

Selekcija se često sprovodi na neplanski način u mnogim organizacijama. Mnogi menadžeri insistiraju da sami izvrše selekciju zato što su sigurni da niko drugi ne može bolje izbarati kandidata od njih samih.

Angažovanje agencije pomaže menadžerima da se posvete svom poslu i strateški bitnim procesima umesto da obavljaju HR aktivnosti za koje možda nemaju stručnosti i iskustva. "Istcube" će, na primer, izvršiti "screening" radnih biografija i prvobitnu selekciju kandidata koji odgovaraju potrebama klijenta i tako osloboditi menadžera posla koji u datom trenutku ne donosi profit. Na taj način se menadžerima ostavlja mogućnost da fokus usmere na nekolicinu odabranih kandidata.

4. Povećanje produktivnosti

Poenta upravljanja ljudskim resursima je na njihovom što efikasnijem koriščenju i ostvarivanju što većih ekonomskih efekata, a pravilno planiranje i upravljanje ljudskim resursima je determinanta efikasnosti samog preduzeća.

Što efikasnije koristite ljudske resurse, pronalazite prave ljude za prave pozicije, planirate, umeravate i pratite uspešnost svojih zaposlenih, imaćete i veću efikasnost i veću produktivnost tih zaposlenih.

Bez odgovarajućih kadrova nije moguće sprovesti proces upravljanja. Pravilnim izborom kadrova omogućava se obavljanje planiranih zadataka i dostizanje planiranih ciljeva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.