NavMenu

Kako se nositi sa neugodnim saradnikom na poslu?

Izvor: eKapija Petak, 07.10.2011. 11:16
Komentari
Podeli

Većina saradnika sa kojima delite prostorije je ugodna: slažete se, profesionalno se podupirete i pomažete svakom prilikom, međutim, jedna osoba vam kvari prosek, a većinu dana i raspoloženje. Ako radite s naprasitom osobom koja će u svakoj prilici iskoristiti "keca u rukavu" i nametnuti se kao nasilnik, a ne saradnik, posao može biti izvorište stresa u vašem životu. Umesto ugodne radne sredine, morate se pomiriti s teškim grčem u želucu svaki put kada između vas nastane "situacija".

Neugodni kolega će možda preuzeti svu slavu za tuđi posao, reagovaće nasilno kada se oseća pod pritiskom i "terorisaće" ostale saradnike stalnim spuštanjem, omalovažavanjem i ružnim rečima. Takve se osobe većina zaposlenih boji i svi hodaju kao po ljuskama jajeta, jer žele izbeći nove sukobe i priliku da oni postanu meta prema kojoj su usmerene neugodnosti.

Po pravilu će takav saradnik svoje lice pokazati pred kolegama, ali ne i pred nadređenima – što može biti izuzetno frustrirajuće ako pokušavate stati na kraj takvom ponašanju. Firme u kojima vlada takmičenje imaju veće šanse za "skrivanje" takvog neugodnog suradnika.

Šta možete preduzeti kako biste olakšali radnu atmosferu?

Savetnica Sarah Abell, ujedno i autorka knjige "Authentic – Relationships From the Inside Out" nudi tri rešenja: možete napustiti firmu, zakopati glavu u pesak ili se suprotstaviti. U trenutnoj ekonomskoj situaciji retko ko može sebi priuštiti da napustiti posao zbog loše atmosfere u kancelariji. Skrivanje i ignorisanje problema ga neće rešiti – on će i dalje biti prisutan svaki dan. Ostaje vam suprotstaviti se kolegi i objasniti gde greši.

Pripremite se. Vodite dnevnik svega što problematični kolega radi ili govori, a što nije u skladu s radnom atmosferom i fer-plejem. Kada se naoružate činjenicama, na svojoj strani imaćete snagu argumenata kojima ćete kolegi ili šefu dati do znanja kakvo je stanje stvari i koja je ozbiljnost situacije.

Odaberite trenutak kada ste staloženi i smireni – tada razgovarajte, a ne kada se sve skupi u vama i kap prelije čašu. U suprotnom ćete reagovati impulsivno i napadćete kolegu, umesto da mu smireno obrazložite greške.

Budite jasni i obrazložite zašto je njihovo ponašanje neprimereno i ne odgovara radnoj atmosferi vaše kancelarije. Pružite drugoj strani priliku za objašnjenje, možda čak i izvinjenje, ali istovremeno, budite spremni na obrambeni napad.

Jasno iskomunicirajte problem i naglasite želju za slaganjem. Na primer "bilo bi lepo da možemo produktivno da sarađujemo kao kolege, a ne kao protivnici, jer radimo za istu firmu". Možda vaš kolega ne smatra kako je njegovo ponašanje neprimereno i shvata ga kao izraz takmičenja i pozitivnog suparništva.

Ako mu smireno date do znanja kako je problem u njegovom pristupu, možda će uvideti kako ostale osobe drugačije shvataju njegovo ponašanje.

Međutim, ako Vaš saradnik ne promeni svoje ponašanje i ne prilagodi se situaciji, dajte mu do znanja kako ćete se obratiti višoj instanci i tako probati da rešite neugodnu atmosferu.

(Preuzeto sa zena.hr)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.