NavMenu

Tri tajne kako da se vaš CV istakne u 2024.

Izvor: Forbes Srbija Četvrtak, 08.02.2024. 08:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: aslysun/shutterstock.com)Ilustracija
Današnje tržište rada je i dalje konkurentno, sa stopom nezaposlenosti u SAD koja iznosi 3,7% i sa više od 191.000 otpuštenih radnika u tehnološkim kompanijama u 2023. Mogućnosti su, ipak, ogromne ako imate prave alate koji će vas pripremiti za traženje posla, a pre svega dobro sastavljenu biografiju.

Biografija je više od liste vaše radne istorije, to je marketinški alat koji pokazuje vaše veštine, iskustvo i jedinstvenu vrednost koju možete pružiti kompaniji za koju se prijavljujete. Evo tri stvari koje će vam pomoći da savladate umetnost kreiranja CV-ja i otključate vrata profesionalnim ciljevima. Bilo da ste već iskusan profesionalac koji želi da se popne na korporativnoj lestvici ili ste nedavno diplomirali i krenuli na karijerni puta.


Pitajte AI za pomoć

U vreme kada je nezamislivo postalo stvarnost, veštačka inteligencija (AI) je prešla iz naučne fantastike u sastavni deo našeg svakodnevnog života. Koliko god da je danas pristupačan i na dohvat ruke na internetu, možete da koristite AI da napravite izuzetan životopis, ali imajte na umu da ne treba u potpunosti da se oslanjate na nju. Koristite efikasno upite da poboljšate kvalitet AI i pružite lične preporuke.

Možete početi tako što ćete zamoliti AI, kao što je ČetGPT, da napiše "biografiju za (navedite poziciju), određenih (navedite godine) u (ime kompanije)". Ovo će vam dati osnovni format šablona koji možete popuniti svojim ličnim podacima.

AI može da pregleda vaš nedavni životopis tako što ćete ga aploudovati i koristiti upit "Reci mi kako bih mogao da poboljšam svoj CV". On će generisati alternativne fraze za bolju čitljivost i istaći veštine i iskustva koja možete da integrišete u svoj dokument.

Ako već tražite oglas za posao, možete da koristite ČetGPT da vam pruži listu relevantnih veština i iskustva koje možete da istaknete u svojoj biografiji prema konkretnom poslu. I to tako što ćete uneti upit: "Navedite značajne veštine koje treba da istaknem u svom životopis za (poziciju) u (kompaniji) koja traži nekoga ko može (zadaci)".


Koristite ključne reči koje su u opisu posla

I menadžeri za zapošljavanje pregledaju aplikacije za posao koristeći algoritme za praćenje kandidata (ATS). Tako se skeniraju biografije na osnovu specifičnih ključnih reči i fraza koje odgovaraju opisima posla. Jedna studija navodi da 97% kompanija sa liste Fortune 500 danas koristi ATS.

Sa ogromnim brojem prijava koje dobijaju na dnevnoj bazi, menadžeri za zapošljavanje će pregledati samo listu filtriranih potencijalnih kandidata srednje i visoke kvalifikacije na osnovu postavljenih kriterijuma.

Za vas to znači da morate da uskladite svoje kvalifikacije sa onim što traže korišćenjem ključnih reči u samom opisu posla. Koristite isti ili sličan jezik koji se nalazi u opisima poslova u vašem životopisu, kao što je pominjanje specifičnog softvera, alata ili termina u industriji. Ako opis posla uključuje određene sertifikate, diplome ili kvalifikacije koje imate, obavezno to navedite.

Uvek prilagodite svoju biografiju za svaku aplikaciju biranjem ključnih reči kako bi zadovoljile specifične zahteve tražene pozicije. Strateško uključivanje ključnih reči iz opisa posla povećaće vaše šanse da prođete ATS skeniranje i privući pažnju menadžera za zapošljavanje koji traže specifične kvalifikacije.


Pošaljite biografiju pravim ljudima

U eri digitalnog traženja posla gde platforme kao što je Linkdin dominiraju, pogodnost dugmeta za lako apliciranje može biti neodoljiva, uvlačeći kandidate u spiralu laku za korišćenje. Kako brze aplikacije dobijaju zamah, morate prepoznati da postoje zamke u ovom pristupu koje ugrožavaju vaše šanse da se istaknete na konkurentnom tržištu rada. Njegov format otežava vašu sposobnost da prilagodite svoj CV, a takođe propuštate mogućnosti umrežavanja kao što je povezivanje sa menadžerima za zapošljavanje i regruterima.

Zapamtite da više od kreiranja biografije koja se ističe, morate se pobrinuti da stigne do pravih ljudi. Kad god je moguće, prijavite se direktno preko zvanične veb stranice kompanije, što osigurava da vaša prijava bude usmerena na odgovarajuće kanale i veća je verovatnoća da će je videti tim za zapošljavanje. I dalje možete da koristite Linkdin, ali koristite platformu da pronađete menadžera za zapošljavanje ili relevantne donosioce odluka u kompaniji i kontaktirate ih.

Dobijanje preporuke od veza unutar kompanije takođe može povećati vaše šanse da budete primećeni i uzeti u obzir za poziciju, ili da dođete do intervjua. Umrežavanje je ključno ovde.

Kako konkurencija na tržištu rada postaje sve žešća, vaš CV je sada više od dokumenta. On je marketinški alat koji će vam pomoći da postignete svoje profesionalne ciljeve. Redovno proveravajte i ažurirajte svoju biografiju kako bi odražavala vaše veštine i iskustvo koje se razvijaju. Ostanite u skladu sa trendovima u industriji.

Neka vaš CV otvori vrata novim prilikama za vas i vaš rast, i srećno na vašem karijernom putu ove 2024. godine!

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.02.2024.  |  Industrija, Građevina

Položen kamen temeljac za dogradnju Naučno-tehnološkog parka u Nišu - U novih 9.500 m2 biće uloženo 25 mil EUR

U Nišu je položen kamen temeljac za izgradnju druge faze Naučno-tehnološkog parka u tom gradu, a predsednica Vlade Ana Brnabić najavila je da je zadatak da on bude završen do oktobra 2025. godine. Brnabić je dodala i da će u radove biti uloženo 25 mil EUR, navodi se na sajtu Vlade Srbije. Novi objekat u Nišu, koji će biti izgrađen u severozapadnom delu kompleksa NTP Niš, između višenamenske lamele Elektronskog fakulteta i

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.