NavMenu

(BC Bilten) Nađite vremena za spore misli i ćutanje

Izvor: BC Bilten Petak, 24.03.2006. 18:30
Komentari
Podeli

Sećate li se priče o Arhimedu u kadi. Današnji menadžeri bi rekli da je gubio vreme. Dok je prema njihovom mišljenju dokoličario, on je otkrio jedan od osnovnih principa fizike. Da li je moguće da bi savremeni menadžeri došli do jedne takve ideje za vreme njihovog brzog jutarnjeg tuširanja?

Inovacija je danas glavna konkurentna prednost kompanija širom sveta, a kreativnost je neophodna za sve one koji žele da idu napred. U situaciji kada sve više zaposlenih pati od prekovremenog rada, premora i stresa dokazano je da ljudski mozak nije u mogućnosti da proizvodi sveže ideje. Oko 40 odsto odraslih Amerikanaca ima manje od 7 sati sna i to vikendom. “Psihološki efekti umora su dobro poznati. Pametnu osobu začas možete preobratiti u glupaka tako što ćete je preopteretiti poslom” – kaže Piter Kapeli, profesor menadžmenta na Vortonu. Ukoliko 50 radnih sati nedeljno postane rutina, ukoliko više ne brojite posao odnesen kući ili rad u avionu tokom leta, pre ili kasnije to se odražava na posao.

Na organizacijskom nivou svi su fokusirani na ispunjavanje trenutnih zadataka i niko ne uspeva da se malo odmakne i razmisli o strateškim idejama. “Kompanije moraju da poštuju vreme koje je neophodno za strateško razmišljanje. Takođe je važno i mišljenje u okviru određenih projekata. Ali, veće ideje uvek dolaze sporije” – kaže Tom Demarko autor knjige Mitovi totalne efikasnosti. O tome je pisao i Piter Draker: “Ono šta čovek može da smisli i uradi u kratkom roku je sigurno ono što je već radio i ono što već poznaje. Svakom čoveku je potrebno vreme za razonodu i opuštanje.” Ali, to je bio komentar pre nego što su izmišljeni moderni mobilni telefoni i palmtopovi.

Multitasking zamka. Nije neka novost da multitasking može zapravo napraviti ljude manje efikasnim na poslu. Studije od pre 5 godina pokazale su da ljudski mozak mora da menja brzine između različitih zadataka. Dok razgovarate telefonom čitajući e-mail, razmišljate o sledećem sastanku grabeći sendvič sa stola, sasvim je sigurno da ćete biti manje produktivni i manje spremni za kreativno razmišljanje. Možda će vam prebacivanje na drugi zadatak trajati svega nekoliko sekundi, ali istraživanja su dokazala da multitasking za 20 do 40 odsto smanjuje totalnu efikasnost.

Ono što su naučnici nedavno shvatili je da ljudi mogu najbolje da razmišljaju kada se uopšte ne koncentrišu na posao. Odlične ideje rađaju se obično dok se pere auto, šeta pas ili drema. Kako smo već pisali o otkriću holandskih psihologa da kompleksne probleme bolje rešava podsvest dok je svest preokupirana drugim zadacima, priča se vraća na Arhimedovo “Eureka!” Savremene kompanije ubrzo će shvatiti ovu poruku.

Tagovi:
BC Bilten
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.