NavMenu

(CPM) Kako da vodite Vaše project managere i timove ka većem stepenu stručnosti i efektivnsoti

Izvor: CPM Magazin Sreda, 22.03.2006. 17:50
Komentari
Podeli

Vođstvo u Upravljanju Projektima – Kako voditi Project managere i timove ka većem stepenu stručnosti i efektivnosti

Frank P. Salasis, PMP

Upravljanje projektom je izazovan posao i potrebno je da osoba ima širok raspon veština i znanja da bi bila uspešan project manager. Pozicija project managera zahteva takođe visok nivo energije, kako bi se održao traženi nivo efektivnosti tokom upravljanja i vođenja projektnog tima. Većina project managera bi se složila da je project manager zapravo dvojna uloga – Vođe i Menadžera. Kako to Vijay Verma objašnjava u svojoj knjizi „Human Resources Skills for Project Managers“, - PMI ®, project manager ima nekoliko uloga:

Kao Vođa:

Određuje pravac rada i definiše viziju
Inspiriše timski rad
Usklađuje zaposlene
Motiviše i pruža podršku

Kao Manager:

Planira i određuje sredstva
Organizuje radne grupe
Određuje članove projektnog tima
Kontroliše projekat

Da bi project manageri ostvarili veći nivo efektivnosti i napredovali u svojoj kompaniji, moraju konstanto unapređivati svoje sposobnosti za vođstvo. Na ovaj način, oni će takođe posredno unapređivati i sposobnosti i veštine svojih projektnih timova. Vođstvo je od strane J. D. Batten-a, „Tought Minded Leadership“ – AMACOM, definisano kao razvijanje jasnog i celovitog sistema očekivanja sa ciljem da se identifikuje, aktivira i iskoristi snaga svih resursa u organizaciji od kojih su ljudi najvažniji resurs. U projektnom okruženju, project manager se oslanja na svoj tim da obavi posao, izveštava o statusu projekta i problemima i ostvari postavljene ciljeve. Ako identifikujemo ljude kao najznačajniji resurs, onda ima smisla fokusirati se na zadovoljenje njihovih potreba ukoliko želimo da osiguramo uspeh projekta.

Vođstvo na projektu se može definisati kao sposobnost da se stvari urade kako treba, da se ispune očekivanja i da se ostvari traženi proizvod i sve to zahvaljujući radu projektnog tima.Evo jednog lako razumljivog načina na koji se može posmatrati fenomen vođstva. Ovaj koncept je pruzet iz knjige „Human Resources Skills for Project Managers“, od Vijay Verma. L = Slušajte šta govori projektni tim i stakeholderi
E = Ohrabrite srca članova tima (motivišite ih kroz akciju i davanje ovlašćenja)
A = Delujte (Demonstrirajte svoje sposobnosti, inspirišite tim, radite onako kako pričate)
D = Proizvedite (isporučite ono što ste rekli da ćete isporučiti i ispunjavajte svoja obećanja)

Vođe projekata bi trebalo kontinuirano da traže načine za unapređenje svoji liderskih sposobnosti. Profesionalizam i socijalna odgovornost su domeni upravljanja projektima koji, ako prihvatimo definiciju koju daje Project Management Institute®, stavljaju naglasak na učenje i podelu znanja sa drugima. Ovo se takođe može primeniti na vođstvo. Vođe bi trebalo da se osvrnu unazad, na odluke koje su donosili, analiziraju šta je to ostvareno, identifikuju mesta za poboljšanja i deluju u skladu sa stečenim saznanjima. Dobra praksa je i da se zapitate nakon što ste doneli neku odluku – „ Da li je zaista ostvareno ono što sam nemeravao?“ Ako je odgovor Da, onda odvojite još neki trenutak da razmislite šta je to što tu odluku čini ispravnom. Razmislite o tome na koji način ste saopštili svoju odluku. Da li ste je jasno prezentovali? Ako odluka ima za rezultat negativnu reakciju, uzbunu, konflikt i nizak moral možda bi trebalo da se zapitate „Kako sam to mogao bolje da uradim?“

Unapređenje efektivnosti i stručnosti projektnog tima počinje sa menadžerom projekta. Svaki project manager bi trebao da ima lični plan razvoja. Samo-procena uz pomoć SWOT analize može da pruži dobru polaznu osnovu za razvoj programa unapređenja. Procenjujući svoje snage, slabosti, šanse i pretnje, može pomoći da se uspostave prioriteti, posebno ako project manager teži da ostvari veći stepen odgovornosti unutar svoje organizacije.

SWOT analiza liderskih sposobnosti

SNAGE - Koje su to veštine koje posedujem koje mi pomažu da ostvarim svoje ciljeve?

Primeri:

  • Komunikativnost
  • Prezentacija
  • Planiranje
  • Organizacija
  • Slušanje
  • Sposobnost pomaganja
  • Rešavanje problema
  • Inovativnost i preduzimljivost

ŠANSE - Koje su to šanse koje postoje na nivou projekta i na ličnom nivou?

Primeri:

  • Dodatni prihod i prodaja nakon okončanja projekta
  • Novo i izazovnije zaduženje na projektu
  • Deliti znanje sa drugima u organizaciji
  • Unapređenje članova tima
  • Unapređenje na višu poziciju
  • Povećanje zadovoljstva klijenata

SLABOSTI - Koje sam slabosti primetio ili na koje su mi slabosti drugi ukazali?

Primeri:

  • Ne poštovanje zadatih obećanja
  • Ograničeno tehničko znanje
  • Sporo odgovaranje na zahteve članova tima
  • Mala transparentost
  • Neuspeh da se redovno daje povratna inforamcija
  • Slaba dostupnost članovima tima
  • Mikro-upravljanje timom
  • Neuspeh da se jasno definišu očekivanja

PRETNJE - Pretnje Koje su to pretnje koje postoje i koje treba otkloniti? Primeri:

  • Neuspeh projekta usled lošeg vođstva
  • Gubitak radnih zaduženja
  • Gubitak ključnih članova projektnog tima
  • Odlaganje projekta
  • Gubitak ličnog kredibiliteta i integriteta

SWOT analiza liderskih sposobnosti će pomoći project manageru da identifikuje koji su mu to dodatni treninzi, podrška i mentorstvo potrebni. Sličan pristup se može primeniti i na projektni tim. Ključ je da se iskoriste snage, otklone slabosti, iskoriste šanse i otklone ili minimizuju pretnje. Aktivnosti kojima se planira ovo ostvariti, kada su dosledno ralizovane će rezultovati u većem stepenu efikasnosti i generalno boljim rezultatima kako na nivou tima tako i za samog project managera.

***********

Frank P. Saladis (PMP) je viši konsultant na International Institute for Learning, Inc. Bio je uključen u razvoj standardizovanog Project Management Guidelines (PMGs), za AT&T Corporate Information Technology Services (Corporate ITS), i autor je Project Evaluation Review Process (PERP). On je i predsednik NYC PMI Chapter-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.