NavMenu

Prava deteta su od centralnog značaja za poslovanje

Izvor: eKapija Ponedeljak, 27.06.2011. 09:31
Komentari
Podeli

Nacionalne konsultacije o "Razvoju međunarodnih principa poslovanja i prava deteta" u kojima su učestvovali predstavnici privatnog sektora, civilnog društva i medijskih kompanija održane su u petak (24. jun 2011. godine) u Beogradu.

- Poslovni sektor ima ogroman potencijal da utiče na život dece – i na pozitivna i na negativan način. Inicijativa "Principi poslovanja i prava deteta" kompanijama daje jedinstvenu priliku da postanu snaga koja će uticati na dobrobit dece tako što će preispitati način na koji vrednuju svoj uticaj na život dece u ovom trenutku i kako njime upravljaju - istakla je zamenica direktorke Kancelarije UNICEF-a u Srbiji Lezli Miler.

Cilj inicijative "Principi poslovanja i prava deteta", koja zvanično započinje u novembru ove godine, je da proizvede prvi sveobuhvatni set principa koje će kompanije moći da koriste kao smernice u pogledu punog obima aktivnosti koje se mogu preduzeti na radnom mestu, na tržištu i u zajednici, a kako bi mogle da poštuju i podržavaju ostvarivanje dečjih prava.

Privatni sektor može da da značajan doprinos ostvarivanju prava deteta ne samo kroz sopstvenu praksu i strategije, već i korišćenjem svog uticaja, a u cilju promene stavova, strategija i institucija.

Ova blagovremena Inicijativa tretira jednu neobrađenu oblast u okviru dečjih prava i odraz je sve većeg interesovanja u korporativnom sektoru za prevazilaženje mentaliteta "nenanošenja štete/povrede" i za kreiranje okruženja osetljivog za decu u okviru jačih, otpornijih zajednica. Pored moralnog imperativa zaštite dece, ovi principi predstavljaju i dobar poslovni potez.

Konsultativni proces odvija se i onlajn, u organizaciji UN Globalnog dogovora, UNICEF-a i "Save the Children"-a kako bi se dobio doprinos kompanija iz celog sveta za formulisanje dokumenta "Principi poslovanja i prava deteta" čiji je cilj da uspostavi standard za poslovanje osetljivo na prava deteta.

- Iako je kultura korporativne održivosti znatno proširena u poslednjih nekoliko godina, perspektiva dečjih prava često se ne uzima u obzir tokom diskusija u vezi sa odgovornošću kompanija u pogledu ljudskih prava - rekao je Christopher L. Avery, direktor Centra za biznis i resurse ljudskih prava, koji je domaćin onlajn konsultacija.

Podržavanje Inicijative "Principi poslovanja i prava deteta" može da pomogne kompanijama da na najmanju meru svedu materijalne rizike i da otkriju nove poslovne mogućnosti. Istraživanja pokazuju da primena strategija i praksi osetljivih na decu može da utiče na dobro korporativno upravljanje i na bolje upravljanje rizikom – jačanje vrednosti brenda, povećanje zadovoljstva zaposlenih, jačanje lojalnosti korisnika, kao i, dugoročno gledano, doprinos stvaranju održivijih vrednosti dugoročno gledano.

Sa namerom da budu jedinstvena referenca za uticaj poslovnih aktivnosti na decu, Principi imaju za cilj da obuhvate širok spektar kategorija koje uključuju:

- poštovanje i zaštitu dečjih prava na radnom mestu u lancu proizvodnje i distribucije;
- uspostavljanje radnih uslova koji podržavaju roditelje ili staratelje;
- obezbeđivanje da proizvodi i usluge kojima deca mogu biti izložena budu bezbedni, da ne utiču negativno na život deteta i da su označeni na etički način;
- uzimanje u obzir uticaja koji poslovne aktivnosti imaju na okruženje, čuvanje životne sredine za buduće generacije i staranje da poslovanje ne dovede do izmeštanja zajednica.

UNICEF, UN Globalni dogovor i "Save the Children" pozivaju predstavnike kompanija, civilnog društva i medijskih kuća zainteresovanih za društvenu korporativnu odgovornost da uzmu aktivno učešće u razvoju ovih standarda koji će im poslužiti kao praktični vodič za ostvarivanje prava deteta i istovremeno maksimalizuju svoju korporativnu društvenu odgovornost.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.