NavMenu

(CPM Magazin) Kako pokrenuti kreativnost u čalnovima Vašeg projektnog tima

Izvor: CPM Magazin Utorak, 21.03.2006. 08:16
Komentari
Podeli

autor :Laura B. Moore, PMP : Kako pokrenuti kreativnost u članovima vašeg projektnog tima

Uhvatim povremeno sama sebe kako razmišljam o tome da bi neki projekat bio baš uspešan kada ne bi bilo problema sa međuljudskim odnosima. Uobičajen problem u upravljanju projektima je da je potrebno graditi međuljudske odnose i da svakodnevni rad na projektu podrazumeva rad sa članovima tima koji možda i ne daju punu podršku planu realizacije. Ali ipak, veoma je važno da odvojimo koji trenutak i da saslušamo druge. Ako ih samo ućutkamo, misleći da oni jedostavno ne poštuju planove, može se desiti da ne steknemo neki značajan uvid u situaciju i propustimo novi pristup realizaciji projekta, koji bi nas mogao odvesti mnogo dalje nego što smo uopšte mislili da je moguće.

Počela sam da razmišljam na ovu temu nedavno, dok sam stajala u redu u prodavnici. Primetila sam jednu majku sa sinom. On je bio simpatičan klinac, sa sjajnim, radoznalim očima. Imao je otprilike četiri godine. Sve oko njega ga je interesovalo i bio je jako simpatičan. Bilo mi je jako prijatno da ga gledam kako istražuje i uči i uopšte kako je radoznao. Ali moj osmeh je brzo nestao kada sam videla kako ga je majka snažno udarila po ruci dok je pipkanjem istraživao digitalni displej na kasi i grdila ga rečima »prestani već jednom sve da dodirujes«. Tada sam pomislila na moje divne devojčice i na to kako i one sve moraju da istraže, ispitaju i razumeju. Kada me nešto pitaju moj odgovor je obično »Hajde da otkrijemo. Pipni, šta misliš o tome?« I onda sam počela da se pitam koja sam ja to vrsta »mame« prema mojim projektnim timovima? Da li im ja govorim da »prestanu sve da pipaju« i da rade kako im ja kažem, ili im dozvoljavam da istražuju razne mogućnosti, da dodiruju i uče i steknu dovoljno duboko razumevanje projekta da bi im se otvorili novi vidici? Deo mog ega koji je želeo da me zaštiti mi je govorio da sam ja upravo takva majka koja dozvoljava istraživanje; međutim, postalo mi je jasno da čak i ja imam prostora za lični razvoj i da treba da se potrudim da bi bila dosledna u tome kroz sve faze realizacije projekta.

Ali kako to uraditi? Kako pokrenuti kreativnosti i slobodno razmišljanje a istovremeno čvrsto upravljati svim drugim aspektima projekta?


Poštovanje:

Prvi korak je poštovanje. Ako vaš tim zna da je u redu, čak i da je očekivano, da pokuša da nađe rupe i propuste u procesu realizacije kako bi ih popunili, nasuprot nalaženja rupa da bi se nekome napakostilo i naudilo, verovatnije je da ćete od toga i vi imati koristi. Ako poštovanje nije osnova svakog razgovora, diskusije će se uskoro razvodniti i produktivnost će opasti.

Otvorena komunikacija:

Budite sigurni da je ljudima jasno da je u redu da otvoreno govore, da dovode u pitanje pravila i da daju nove ideje. Sigurno, okruženje poput ovoga može lako da se otrgne kontroli tako da su određena ograničenja neophodna. Međutim, ova ograničenja treba da su postavljena tako da dozvoljavaju nastanak konstruktivnih ideja, pitanja i predloga. Sigurno ne želite da neko zadržava u sebi neka pitanja u vezi sa planom projekta do trenutka kada je već suviše kasno za izradu alternativnog plana. Ako neko vidi nešto što može da predstavlja rizik po projekat, vama ide u korist da se on oseća i slobodnim da otvoreno kaže šta ima i to što pre, a ne da strepi od eventualnih sukoba do kojih će doći jer on dovodi u pitanje nečije planove. I naravno, ovo nas vraća na prvu tačku a to je poštovanje. Ova otvorena razmena ideja mora da se odvija sa poštovanjem.

Slušajte, slušajte a onda slušajte još malo:

Jednom kada ste ostvarili poverenje i otvorenu komunikaciju, imperativ je da nikada ne prestanete da slušate. Ne dozvolite sebi da dođete do neke tačke u realizaciji projekta kada jednostavno prestajete da slušate druge, i to samo zato što bi bilo kakve promene u toj fazi rada zahtevale puno dodatnog rada a proizvod koji je cilj projekta zadovoljava postavljene zahteve i ako sve ostane kako jeste – mozda nije sve savršeno kako bi moglo da bude ali je dovoljno dobro. Razmislite, možda to što je predloženo i ne zahteva tako puno dodatnog rada i izmena kao što vam se čini. I kada slušate, budite sigurni da zaista čujete ono što ta osoba želi da vam kaže. Postavljajte pitanja kada vam nešto nije jasno i budite sigurni da ste razumeli. I na kraju zapamtite, ako ste vi project manager, i ako vi sve ovo sami ne radite ili propuštate da uradite, sve to će imati pre ili kasnije negativnog uticaja upravo na vas same.

Uvek će se javljati konfliktne situacije, ali ako poštujete ova ključna pravila, snalaženje u takvim situacijama bi trebalo da bude lakše, a posledično i sam projekat bi trebalo da donese veći uspeh vama i svim drugima uključenim u njegovu realizaciju. Time što dozvoljavate svom timu da istražuje vi pokrećete njegovu kreativnost i dajete mu snagu da traži najbolja i najpraktičnija rešenja koja vode do uspeha. A sada da vam postavim pitanje – koji tip »roditelja« ste vi svom projektu?

********************
Laura Moore (PMP, M.A. Social Psychology) poseduje eklektičnu biografiju koja obuhvata ne samo project management već i klinički istraživački rad i brojne društvene aktivnosti. Trenutno, ona radi kao Senior Project Manager u telekomuniakcionoj industriji i bavi se onim što njen projektni tim naziva »gerilskim upravljanjem projektima«, a to je zapravo upravljanje pomoću diskusija o hitnim, izuzetno značajnim problemima i njihovo rešavanje u roku od nekoliko dana. Laura živi u Kaliforniji sa svojim suprugom Lorinom i njihovim dvema ćerkama Lily Faye i Layla Blue.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.