NavMenu

Tri rečenice koje uspešni menadžeri uvek govore svojim zaposlenima

Izvor: Stratego Utorak, 07.02.2023. 11:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash / Hunters Race)Ilustracija
Kao menadžer, nalazite se na pozornici, što znači da vaši članovi organizacije obraćaju pažnju na to šta govorite i radite. Vaše reči njima su pune značaja i važne su im veroatno više nego što mislite.

Evo tri rečenice koje uspešni menadžeri govore svojim timovima i koje pomažu u postizanju boljih rezultata.


"Isprobajmo vašu ideju"

Neke ideje su očito sjajne, i ne treba puno razmišljati da bi odlučili da ih realizujete. Druge nisu baš tako jasne – možda imaju nekih jakih elemenata, ali istovremeno sadrže i neke teške izazove. Takvim izazovima često poželite da kažete "ne", ali vrednost tima je u tome što imate više mozgova i perspektiva na delu. Ako uvek isključite sve ideje koje vam nisu 100% "sele", verojatno gubite deo moći koju imate nad svim tim mozgovima.

Umesto toga, potražite priliku da kažete "U redu, hajde da to testiramoi". Naravno, to ne znači da morate reći: "Hajde da tu ideju učinimo glavnim prioritetom i prebacimo većinu budžeta na nju". Umesto toga, trebate pronaći način za testiranje ideje koji ne stavlja puno resursa na kocku.

Ako ste poput većine menadžera, iznenadićete se kad se pokaže da neke ideje koje vam se ne sviđaju donose uspeh, nakon što ljudima dopustite da s njima eksperimentišu. Ako i ne donesu, pokazali ste svojim ljudima da ste spremni da im date malo prostora i da učite od njih, što je upravo ono što u okruženju podstiče sveže razmišljanje i inovacije.


"Šta ne uspevate da obavite?"

Menadžeri prečesto razmišljaju o stvarima koje se događaju, a zanemaruju da provere šta se uopšte ne događa. Ali u zaposlenom timu, s mnogo zadataka, verovatno postoje stvari koje su došle na poslednje mesto u prioritetima, i morate znate koje su to stvari. Kad to znate, možete zaključiti: "Ustvari, A je važniji nego B, pa ćemo malo odgoditi B/dovesti nekog da pomogne/delegirati A/razmisliti treba li nam B uopšte".

Naravno, u svemu ovome nemojte misliti da je vaš cilj da "ulovite" ssradnike u tome da neki zadatak nisu obavili. Ton je važan: "Jasno mi je da imate puno posla i ne stižete sve obaviti" je bolje nego "Ako mi kažete istinu, biće problema".


"Šta vi mislite?"

Menadžeri često donose brze odluke ili daju smernice na područjima na kojima njihovi članovi tima mogu sasvim dobro sami odlučiti o daljnjim koracima. Ponekad su uspešni menadžeri toliko navikli da daju smernice, da to rade na autopilotu: neko spomene problem, vi date rešenje. Ali ako zastanate i pitate saradnika šta misli o tome, pre nego što predložite moguće rešenje, možda ćete otkriti da i vaši ljudi pronalaze rešenja, često i bolja od vaših.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.