NavMenu

Šest najboljih načina da putovanje do posla pretvorite u produktivan početak dana

Izvor: Stratego Ponedeljak, 06.02.2023. 13:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash / Jay Clark)Ilustracija
Putovanje do posla obično se smatra čistim gubitkom vremena. Osim malog broja srećnika, koji žive na nekoliko minuta do radnog mesta, većina nas ima osećaj da svake nedelje gubi sate i sate na put do posla.

To ne mora nužno biti tako. Putovanje do posla možemo sami sebi učiniti ugodnijim, a istovremeno i korisnijim. Umesto gubitka vremena, na posao možete stizati s osećajem da ste već na samom početku dana učinili nešto dobro za sebe.

Evo šest načina za to.


Održavajte porodične veze

Imaju li vaši članovi porodice slične rasporede? Roditelji u drugom gradu, rođaci, brat ili sestra. Ako znate da su budni i u pokretu u isto vreme kad i vi, zašto ne biste iskoristili tih pola sata u automobilu ili vreme pešačenja do posla za telefonski razgovor. Održaćete svoje porodične veze čvrstima i krenuti u dan razgovorom s nekim od svojih voljenih, čista pobeda za vas.


Čitajte knjige

Ako putujete javnim prevozom, iskoristite vreme za čitanje. Idealno, čitaćete nešto u vezi sa vašom strukom, ili barem generalno uz biznis. Dobra je i provokativna publicistika koja će vas podstaći na razmišljanje. Ali realno, čak i ako čitate najjeftiniji SF roman, i dalje radite sebi veliku uslugu – praćenje narativa u romanima jača vaše kognitivne sposobnosti, a svaka pročitana građa snaži vaš vokabular i pismenost. Ne želite da nsotie knjigu u prevoz? Napunite pametni telefon ili tablet sa elektronskim izdanjima.


Slušajte podkaste

Ova metoda je dobra za sve vrste putnika podjednako, osim možda za bicikliste, oni zaista ne bi trebali da imaju slušalice na ušima. Napunite svoj pametni telefon i spremni ste. Preporučuje se Planet Money, ako vas zanimaju biznis i finansije.


Obnovite poslovne kontakte

Nije baš produktivno radno vreme u kancelariji trošiti na kontakte s nekim bivšim kolegama, ljudima iz branše koje niste susreli godinama i druge koji vam nisu nužni za posao istog trenutka. Ali morate održavati svoju mrežu. Kad bude vreme da zatražite uslugu od njih, možda vas se više neće niti sećati.

Iskoristite putovanje do posla da im pošaljete neku poruku na Linkedinu ili kratki mail. Tagujte ih na Facebooku kad podelite neki članak u vezi sa područjem njihovog interesa. Bićete sami sebi zahvalni kad budete tražili nove poslovne prilike.


Postavite dan za svoj tim

Upravljate ljudima? Jutarnje putovanje do posla nije loše vreme da pošaljete nekoliko mejlova kojima im možete postaviti prioritete za dan. Umesto da čekate trenutak kad počinje radno vreme, podelite zadatke za dan pre nego se iopšte pojavite u kancelariji.


Pretvorite putovanje do posla u trening

Nedostatak vremena je razlog koji zaposleni ispitanici najčešće navode kao izgovor zašto ne vežbaju. Da li je izvodivo da svoje putovanje do posla pretvorite u dnevni trening? Više je opcija. Ako vam je posao bliže, možete do posla hodati ili trčati, pogotovo ako imate mogućnost tuširanja u kancelariji. Za dalje relacije postoji mogućnost odlaska biciklom, ali i kombinovanje javnog prevoza s treningom. Na primer, možete izaći ranije iz autobusa ili tramvaja, pa deo puta pešačiti. Ili parkirati auto dalje kako biste se barem 15-20 minuta ujutro i nakon posla kretali.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.