NavMenu

Devet saveta iskusnog preduzetnika - Kako raditi manje, a postići više

Izvor: Stratego Četvrtak, 26.01.2023. 12:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash / Razvan Chisu)Ilustracija
Jedna od većih zabluda među ljudima koji žele uspeh u životu je da se stvari mogu rešiti dodavanjem većeg broja radnih sati. Međutim, čak i ako ste vlasnik kompanije, to nije preterano produktivno.

Američki preduzetnik i motivacioni govornik Stiv Robins (Steve Robbins) otkrio je za "Pick the Brain" kako raditi manje, a napraviti više:

- Kao i većina ljudi, proveo sam život balansirajući između lenjosti (tropska ostrva i voćni napici su visoko na listi mojih životnih ciljeva) i goruće želje da postignem velike stvari, na primer, izumem robotsku pčelu. Odgovor je bio da pronađem način za postignuća uz što manje rada. Srećom, ima dovoljno prostora da se radi manje, a postigne više.

Evo devet jednostavnih pravila o tome kako postići rezultate bez previše truda.

- Štaviše, napisao sam devet pravila, jer bi deset bilo previše truda - dodao je Robins.

Ako još uvek radite s ciljem odlaska u sosptveni tropski raj, ova pravila će vas uputiti tamo na brz i lagan način.


Živite sa svrhom

Povremeno zastanite i zapitajte se: "Zašto radim to što radim?" Pobrinite se da vam se dnevni zadaci preklapaju s višim ciljevima. Ako šaljete mejl prijatelju, zapitajte se "Zašto?". Utvrdite li da je razlog samo to što se želite povezati, možda da ga radije nazovete?


Prestanite da odugovlačite

Lako za reći, teško za učiniti. Nađite partnera za odugovlačenje. Svake dve nedelje proglasite "akcijski dan". Proveravajte jedan drugog svakih sat vremena. Pobrinite se da oboje postignete napredak u stvarima koje odlažete.


Pobedite tehnologiju

Ako čitate ovo, verovatno ste zavisni od tehnologijie. Razvedite se od nje! Ugasite svoj pametni telefon i premestite računar izvan svog glavnog radnog prostora. Nemojte razmišljati o računaru kao o mestu gde provodite vreme. Koristite ga kao alat, za specifične zadatke. Uključite ga kad vam treba i ugasite kad ste završili.


Vežbajte usredsređenost

Proglasite deo dana (ili ceo dan) vremenom za usredsređenost. Ugasite mejl aplikaciju, isključite telefon i zatvorite vrata kancelarije.


Ostanite organizovani (mentalno i telesno)

Organizovan ne znači uredan. Znači samo da morate znati gde su stvari kad vam zatrebaju. Ako imate mnogo stvari koje nemaju svoje mesto u kancelariji, odredite mesto za njih, pa makar to značilo da idu na jednu od gomila. Samo neka to bude službeno, kako biste znali gde je.


Ne gubite vreme

Menjanje odluka je skriveni gubitak vremena. Za odluke koje se ponavljaju, priredite listu uslova koji rezultiraju odgovorom "da". Na primer, "obnovićemo zalihe hemijskih olovki bilo kojim modelom koji ima gel tintu i vrh širine 0,07 mm". Kad dođe vreme za narudžbinu kancelarijske opreme, jednostavno naručite prvu olovku koja odgovara uslovima.


Optimizujte i raditi manje

Povremeno proučite svoje radne procese. Razmislite kako poboljšati svoje radne navike. Primetite li da bolje razmišljate ujutro, planirajte aktivnosti koje traže upotrebu moždanih vijuga pre podneva. Ako je poslepodne vaše vreme, ostavite ih za kasnije.


Gradite čvršće veze

Tražite pomoć? Kad idete prema velikom cilju, pitajte kolege i prijatelje da vam pomognu. Izgradite te odnose unapred na način da već danas vi budete njima na raspolaganju.


Koristite poluge

Vrebajte načine kako doći do velikog rezultata s malo rada. Ako možete ponovno upotrebiti isti sadržaj, prirediti šablon za pisma koji se može lako prilagoditi ili pomoći velikom broju ljudi da odjednom odrade nešto što je svima njima potrebno, pobraćete velike rezultate od jednog napora.

Ovih devet koraka su široke kategorije. Svaki se može primeniti na brojne načine. Dužni ste sami sebi da izvučete najviše od rada koji ulažete. Proučavajte sebe dok radite i upotrebite ova načela kako biste počeli raditi manje i postizati više.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.