NavMenu

Koja pitanja bi trebalo da postavite na sastancima kako biste pokazali da ste rođeni lider

Izvor: Blic Četvrtak, 09.12.2021. 14:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)Ilustracija
Ako se vaš izvršni direktor pojavio na sastanku, on mora da je prilično važan. A impuls mnogih zaposlenih je da ćute iz straha da ne naprave "budalu" od sebe.

Ali ako osećate da imate nešto da doprinesete, postoji jednostavan skup smernica koje vam mogu pomoći da shvatite da li je vaše pitanje vredno postavljanja.

Lin Tejlor, nacionalni stručnjak za radna mesta i autor knjige "Ukrotite svog strašnog tiranina u kancelariji: Kako upravljati dečjim ponašanjem šefa i napredovati u svom poslu", rekla je da bi vaše pitanje trebalo da ima bar jedno od sledećeg:

- pokažite svoje interesovanje za širu sliku;

- pokažite da rešavate probleme;

- pokažite da ste inovator i neko ko razmišlja van okvira.

Business Insider je pitao Majkla Kerra, međunarodnog poslovnog govornika i autora knjige "The Humor Advantage", za neke primere pitanja koja ispunjavaju ove kriterijume. Ispod je lista njihovih najboljih predloga, zajedno sa komentarima generalnog direktora o tome kako bi im ova pitanja dospela, piše Biznis Insajder.

Reč opreza: Pre nego što bilo šta pitate svog generalnog direktora, Kerr je preporučio da se zapitate: "Da li samo pokušavate da se pokažete i izgledate pametno? Ili zaista imate pitanje koje će pomeriti razgovor dalje?".

Razmotrite ideje ispod o najpametnijim načinima da uokvirite pitanja koja već imate.


1. Kako mogu biti od veće pomoći u tome?

Ovo pitanje postiže dve stvari, rekao je Tejlor. Prvo, pokazuje da razmišljate kao preduzetnik , a ne samo zupčanik u točku. Pokušavate da odete iznad i dalje od svojih navedenih radnih obaveza.Drugo, to pokazuje da imate liderski potencijal jer se stavljate u poziciju svog izvršnog direktora: Šta bi im moglo trebati od vas?

Ako vam je neprijatno da se izdvojite, Kerr je takođe predložio da pitate: "Šta moj tim može da uradi da doprinese uspehu kada je u pitanju ovaj projekat?"


2. Konkurentske pretnje?

Pokazujete da ste uradili svoje istraživanje i da ste svesni trendova u industriji, rekao je Kerr.

Usput, praćenje razvoja vaše industrije je solidna strategija za razvoj karijere. Kako piše stariji dopisnik Njujork Tajmsa Nil Irvin u "Kako pobediti u svetu koji pobeđuje sve", to vam pomaže da identifikujete veštine koje će vam biti potrebne da biste napredovali.


3. Povećanje prihoda?

Pokazujete da ste i inovator i da rešavate probleme. Uverite se da ste u potpunosti istražili svoj predlog i dajte dobar argument za to. Vaš izvršni direktor bi vas mogao pritisnuti za više detalja.


4. Budućnost i strategija

Ovo pitanje bi bilo prikladan nastavak ako je vaš izvršni direktor upravo pomenuo nešto o širenju u inostranstvo ili nekoj drugoj velikoj promeni kompanije. Na kraju ćete učiniti da vaš izvršni direktor izgleda dobro, jer će moći da razgovara o svojim dugoročnim planovima za organizaciju. Zauzvrat, on će dobro misliti o vama.


5. Potencijal

Na ovaj način pokazujete svoju sposobnost da iskoristite nove talente za postojeće potrebe kompanije. Opet, reč je o liderskom potencijalu. Stvaranje jakih odnosa sa kolegama je jedan od najboljih načina da napredujete na poslu.

6. Vizija

Pokazujete brigu za celu svoju kompaniju, a ne samo za svoj tim? To znači da razmišljate kao lider.


7. Kako za vas izgleda uspeh?

Ovo pitanje možete postaviti svom izvršnom direktoru kada kompanija krene u veliku promenu ili novi projekat, rekao je Kerr. Alternativno, možete pitati: "Kako mislite da bismo zajednički trebalo da definišemo uspeh?".

- Ovo pitanje pokazuje proaktivno angažovanje i želju da se uči, pomaže i napreduje posao. Ovo pitanje se ne odnosi na generalnog direktora, već na osiguranje da su kolege usklađeni u tome kako da dovedu do uspešnog ishoda, rekao je Andrev Rubin, izvršni direktor i suosnivač kompanije Illumio.


8. Pitanje koje nije postavljeno

Možda ne biste želeli da postavljate ovo pitanje na sastanku u celoj kompaniji, rekao je Kerr. Ali na manjem sastanku, to bi moglo biti pametno, podstaći veću sliku i kreativnije razmišljanje.

- Ovo pitanje za mene se odnosi na želju da kopamo po stvarima koje ne znamo i osporimo sopstvene pretpostavke. Mislim da pokazuje veoma napredan i orijentisan misaoni proces - dodao je Rubin.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.