NavMenu

Kako da vam dobra poslovna komunikacija na engleskom jeziku bude adut za nove poslovne prilike

Izvor: eKapija Ponedeljak, 30.08.2021. 12:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)Ilustracija
Znanje engleskog jezika neophodan je preduslov za napredovanje u karijeri, naročito u onim delatnostima koje zavise od saradnje sa stranim kompanijama i klijentima. Međutim, od pojedinaca se očekuje da pored znanja samog jezika vladaju i različitim komunikacionim veštinama kojima se na klasičnim kursevima ne pridaje dovoljno pažnje.

Upravo ovo je podstaklo Sanju Kostić i Dobrilu Stanković, vlasnice kompanije Excellent at Work, da pokrenu posao i omoguće zainteresovanima da im dobra poslovna komunikacija bude adut za nove poslovne prilike.

Kako pojašnjavaju, u ključne veštine se uglavnom ubrajaju: pisanje, čitanje, slušanje i pričanje, a komunikacija u poslovnom okruženju zapravo zahteva mnogo više od toga. Neophodno je dobro poznavati i primenjivati strategije prezentovanja, pregovaranja, postizanja dogovora, asertivnog obraćanja, pisane korespodencije i slično.

- Naše iskustvo u radu sa ljudima različitih profesija pokazalo je da se često od zaposlenih očekuje da samostalno razviju ove veštine kroz učenje jezika, ili se kao garancija tih veština uzimaju odgovarajuće akademske kvalifikacije i profesionalno iskustvo. Međutim, postavlja se pitanje: kako i gde da se te veštine steknu ako ne kroz formalno obrazovanje i rad? Osim toga, tempo i stil života današnjice ne dozvoljavaju svima da na svojim kompetencijama rade godinama. Rezultati moraju da se postignu brzo, da budu vidljivi i merljivi. Tako se rodila potreba za novim neformalnim oblicima obrazovanja, gde se kroz specijalizovane, kratke i intenzivne kurseve razvijaju specifične veštine neophodne za napredovanje na ličnom i poslovnom planu - ističu naše sagovornice.

Dodaju da učenje engleskog jezika mora da obuhvati i razumevanje socijalnog i poslovnog okruženja u kojima će znanje biti korišćeno.

- Internacionalna dimenzija poslovanja, kulturne specifičnosti engleskog govornog područja, tehnološke novine i razumevanje savremenih standarda poslovne komunikacije moraju biti uključeni u program edukacije - uverene su Kostićeva i Stankovićeva.


Koji su to novi trendovi u poslovnoj komunikaciji?


Oblast poslovne komunikacije se razvija, pa i u ovoj oblasti postoje trendovi koje je neophodno pratiti. Novine su rezultat dominacije virtuelnog poslovanja, povećanja broja telekomunikacionih platformi, kao i promenjenih očekivanja svih aktera na tržištu, smatraju sagovornice eKapije.

- Od kompanija se očekuje da povećaju svoju konkuretnost inovacijama, optimizacijama, i privlačenjem najboljih kandidata koji će sveže ideje pretvoriti u poslovni uspeh. Sa druge strane, od zaposlenih se očekuje stalno prisustvo i dostupnost, izbalansiranost poslovnog i privatnog života, i kontinuirano unapređivanje profesionalnih kompetencija kako bi se na nove izazove što efikasnije odgovorilo. Iz tog razloga, razne tehničke kompetencije, a naročito dobre komunikacione veštine, postaju ključne za prilagođavanje promenama - pojašanjavaju.


Komunikacija onlajn zahteva jezičke veštine (Foto: Pixabay / Tumisu)Komunikacija onlajn zahteva jezičke veštine



Podsećaju i da se promene dešavaju u domenu formulacije i sadržaja poruke koja se šalje, kao i u raznovrsnosti sredstava za prenošenje tih poruka.

- Ubrzana digitalizacija je značajno doprinela tome da se fokus komunikacije stavi na konciznost, profesionalizam i odmerenost u obraćanju. To znači insistiranje na nedvosmilenim i tačnim formulacijama i ostavljanje prostora za davanje povratne informacije uz uvažavanje slobode govora i poštovanje kulturnih razlika - navode Sanja Kostić i Dobrila Stanković.


Jezičke barijere na putu poslovnog uspeha

Na pitanje šta najčešće predstavlja poteškoću polaznicima, kada je reč o engleskom jeziku, naše sagovrnice kažu da je u pitanju samostalno izražavanje, bilo pismeno ili usmeno, kada se se očekuje da budu profesionalni, precizni i elokventni, kao i da poznaju standarde poslovne korespodencije.

- Jezičke barijere često utiču i na samopouzdanje, naročito ukoliko su sagovornici ili korespodenti maternji govornici. Ograničen vokabular i neuvežban izgovor dodatno umanjuju sposobnost da se dobre ideje podjednako dobro prezentuju i na engleskom jeziku - objašnjavaju.

Izazovi koje je donela pandemija mnogim ljudima su uskratili priliku da komuniciraju uživo i ostvaruju lične poslovne kontakte. Često su prinuđeni da komuniciraju online ili putem telefona, i utisak o sebi formiraju oslanjajući se na jezičke veštine. Ovo stvara dodatni pritisak i potrebu da se engleski usavrši, jer harizma i atmosfera koje doprinose stvaranju dobrog utiska više nisu faktor na koji može da se računa, napominju sagovornice i zaključuju:

Upravo ovakva situacija nas je inspirisala da dizajniramo programe kroz koje će polaznici steći funkcionalno i odmah primenljivo znanje jezika, istovremeno radeći na mekim komunikacionim veštinama i podizanju samopouzdanja.


Dobre komunikacione veštine na listi najčešće traženih od poslodavaca

Na sajtu bostonskog univerziteta nedavno je predstavljena lista veština koje poslodavci najčešće traže kod potencijalnih kandidata, na osnovu istraživanja sprovedenog od strane Nacionalne asocijacija koledža i poslodavaca (the National Association of Colleges and Employers - NACE). Većina navedenih kompetencija, poput timskog rada ili pisanja izveštaja, podrazumeva dobre komunikacione veštine. Isto tako, iako donošenje odluka izgleda kao zasebna menadžerska ili liderska veština, svaka odluka mora biti argumentovana i jasno iskomunicirana svima na koje se odnosi.

Aleksandra Kekić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.