Izvor: eKapija | Ponedeljak, 31.05.2021.| 17:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kako dostići hiljade pratilaca na Instagramu? - Vodič kroz biznis metriku i kako pravilno tumačiti podatke

(Foto: Pixabay/Lobo Studio Hamburg)
Šta razlikuje Instagram profil koji ima više od 10.000 pratilaca od onog koji dosegne jedva 100?

Stvarnost često ukazuje da na složena i bitna pitanja jednostavni odgovori nude najbolje rešenje. Tako je i u ovom slučaju. Na pitanje koje je postavljeno na početku teksta odgovor je jednostavan - razumevanje publike.

Metod izlaganja sa pitanjima i odgovorima čini se najjasnijim, pa zato se posle prvog odgovora nameće još jedno pitanje: Šta je potrebno za razumevanje publike? Odgovor je i na ovom mestu vrlo jednostavan - poznavanje njihovih navika, želja, interesovanja. Ali, do ovog odgovora treba doći uz malo više uloženog napora kroz poznavanje metrike i dobru analizu podataka.


Stručnjaci iz oblasti marketinga odvano već znaju da formulisanje dobre strategije promocije nije garant uspeha. Potrebno je osim toga sadržaj plasirati "pravim ljudima", a u nekim slučajevima situacija zahteva da se strategija prilagodi većinskom ukusu publike. Za ovo je potrebno dobro poznavanje podataka i njihova pravilna interperetacija.

Ovaj vodič ima za cilj da sve one koji se bave promocijom preko Instagrama imaju uvid u to koji su podaci bitni, na šta oni ukazuju, i kako ih pravilno uklopiti u strategiju promocije.


Pristup analitici

Da biste pristupili analitici na svom Instagram profilu neophodno je da posedujete biznis nalog, ili da već postojeći nalog prebacite u opciju "biznis". Nakon toga pojaviće vam se opcija "Insights" preko koje pristupate preko potrebnim podacima.

1. Rič (Reach)

Prvi korak prilikom monitorina performansi brenda jeste analiza podataka iz opcije "rič". U ovom odeljku se prikazuje broj jedinstvenih korisnika do kojih je dopro vaš post.

Ukoliko želite da poboljšate doseg vaših objava, onda se fokusirajte na ovaj podatak. Tagovi, fotografije, tekstualni sadržaj na postu predstavljaju faktore koji mogu više ili manje da utiču na performanse. Stručnjaci savetuju da je u ovom slučaju najbolja interpretacija podataka tako što se pojedinačno analizira svaki post. Objave koje su donele više rezultata od uobičajenih treba da služe kao reper za budući sadržaj koji će se unapređivati. Oni postovi koji nisu doneli željene rezultate treba takođe evidentirati i takvu strategiju izbegavati u budućnosti.

2. Angažovanje korisnika (Engagement rate)

Ovaj pokazatelj predstavlja odličan indikator kako vaša publika reaguje na objave. Ovo je vrlo važan pokazatelj da li ciljna publika do koje dopirete raguje na objave. Komentarisanje, lajkovanje, šerovanje posta nalaze se u ovoj infomracijici.

Engagement rate se računa po posebnoj formuli. Iako među marketing analitičirama postoje nesuglasice oko toga kako se dolazi do ovog važnog podatka, postoji ipak saglasnost oko formule.

- Ukupan broj komentara i lajkova podelite sa brojem pratilaca, a dobijeni rezultat pomnožite sa 100 - tako ćete dobiti broj izražen u procentima koji pokazuje koliko korisnika reaguje na vaše objave.

3. Najbolje vreme za objavu

Efikasnost objave na Instagramu najbolje se postiže ukoliko se sadržaj otvori u pravo vreme. U tom slučaju, pažnja ciljane publike se fokusira, a i sadašnje, kao i buduće korisnike, navikavate na to da očekuju vaše objave u određeno vreme.

Kako funkcioniše vreme za objavu zavisi od mnogo faktora: publike, ciljne grupe, demografskih i kulturnih karakteristika populacije. Zato svaki brend ima svoje specifičnosti u pogledu ove taktike. Ukoliko ste tek početnik, na internetu se mogu naći različiti saveti o tome kako u koje vreme da objavljujete sadržaj. Analizirajte dostupne podatke i uklopite ih u vašu priču. To neka bude početak. Kasnije možete eksperimentisati isprobavajući različite varijacije sve dok ne pronađete idealan tajming za objavu.

Instagram "Insights" svojim korisnicima pruža informaciju o najboljim "vremenima objave" u poslednjih sedam dana. Sa ovim informacijama slobodno se može eksperimentisati, jer su prednosti i mane vidljive u svakom trenutku.

4. Rast (Growth)

Merenje broja pratilaca i onih koji otprate vaš profil predstavljaju vredan podatak. Preko ove opcije lako možete da uvidite koji sadžaj privlači ljude na vaš profil, a koji ih odbija.

Međutim, situacija je ovde vrlo fluidna. Korisnici koji vas otprate mogu to uraditi iz velikog broja razloga. Ne mora nužno to biti loš sadržaj. Zato je važno da ove podatke uvek uporedite sa već pomenutim "Engagement rate". Ukoliko angažovanje publike ne opada, a imate informaciju o tome da vas je neki broj osoba otpratio, onda znači da radite dobar posao. Ali, ipak neke stvari morate da prilagodite kod ciljane populacije. Eventualna promena vremena objave mogla bi da popravi situaciju.

5. Saobraćaj (Traffic)

Postoje različite strategije kako da svoje pratioce "odvučete" na druge veb lokacije. Recimo, ukoliko se bavite prodajom, link u profilu ka vašoj onlajn radnji može biti veoma koristan.

Međutim, nevolja sa ovom opcijom je u tome što se ona pojavljuje tek kada imate 10.000 pratilaca na profilu. Ali, kada jednom postignete ovaj cilj, onda se otvara pristup dragocenim podacima.

Preko ovih informacija možete lako uvideti šta to motiviše korisnike da naprave "klik više", odu na vaš sajt, i još bolje, izvrše kupovinu.

Biznis korisnicima ove informacije predstavljaju pravo blago jer njihovom pravilnom analizom direktno mogu da utiču na finansijsko poslovanje svog preduzeća.

Analiza metrike na društvenim mrežama nikada nije konačna. Uvek postoje detalji koji mogu prevagnuti na stranu uspešnosti kampanje, ili na onu drugu, tužniju stranu priče. Svakao, ovih pet pokazatelja koji su ovde prikazani predstavljaju odličnu osnovu za privlačenje većeg broja pratilaca i širenje zajednice.


Nikola Ignjatović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE