NavMenu

Kako pokrenuti ketering?

Izvor: Ugostiteljstvo.com Četvrtak, 25.02.2021. 12:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: c12/shutterstock.com)Ilustracija
Ako volite da kuvate i razmišljate o pokretanju posla, zašto ne bi ste spojili to dvoje i započeli jedan ugostiteljski posao - ketering. Sjajna ideja. Ali kako pokrenuti ketering?

Za početak morate da se odlučite o vrsti keteringa koji želite da započnete. Pojedini ugostitelji u ketering poslovanju poslužuju koktel piće i zalogaje, dok drugi poslužuju hranu na bazi švedskog stola, a neki nude ugostiteljsku hranu, koju biste mogli videti i na venčanjima.

Imate nekoliko opcija o kojima treba dobro razmisliti, proceniti i na kraju se odlučiti za ono što se vama čini kao najbolje rešenje.

Obavezno proučite tržište i konkurenciju. Ne treba da nudite nešto čega već ima u izobilju, možete, ali na konkuretnom tržištu, bolje je ponuditi nešto drugačije, što će da privuče kupce. Samo obratite pažnju da ono što nudite bude kvalitetno.

Takođe je važno razmotriti koju vrstu ugostiteljskog posla želite da obavljate:

- korporativni događaji: konferencije, kokteli, sastanci.
- duštvena okupljanja: venčanja, gala večere, dobrotvorne akcije, proslave rođendana.
- manji skupovi: kuvanje obroka u nečijem domu za manji skup ili pripremanje obroka za dostavu ili preuzimanje.
Razmislite dobro i o demografskim kategorijama koje ćete obuhvatiti svojom ponudom i kako planirate da odredite cenu svojih usluga.

Kao što vidite, već na samom startu treba vam dobro osmišljen plan, strategija.


Naziv firme

Odabir naziva za vašu formu nije ni malo naivna stvar. Kada stvarate brend, da tako kažemo, a svi težimo tome, morate dobro da promislite i o nazivu firme, jer će vas ono pratiti celim putem, "i u dobru i u zlu".

Gledajte da vas ono predstavi u najboljem mogućem svetlu, a opet da je prijemčivo i pamtljivo, jer u moru ponude, nekada se ljudi vežu isključivo za naziv, koji im se ureže negde u pamćenje.

U svakom slučaju, naziv firme je nešto preko čega ne smete da preletite površno (ako razmišljate o nazivu firme i želite da uverite da je dostupno, možete da proverite dostupnost naziva preduzeća na mreži - APR).


Napišite poslovni plan

Kada odaberete naziv preduzeća, sledeći korak na listi "kako pokrenuti ketering" uključuje pisanje poslovnog plana. Za ovo će vam trebati malo više vremena, ali dugoročno će vam se isplatiti, jer ćete uz pomoć dobro definisanog plana moći da izbegnete veće probleme, ali i da se lakše suočite sa onima koji vas zadese na ovom putu.

Vaš poslovni plan treba da sadrži, između ostalog:

- jasan pregled firme;
- analizu tržišta;
- organizaciju preduzeća;
- određene proizvode i usluge koje ćete pružati;
- marketinški i finansijski plan.
Međutim, što je najvažnije, trebalo bi da istražite svoju konkurenciju i identifikujete potencijalne kupce.

Da li postoji određena vrsta ugostiteljstva koja je potrebna u vašem području, a koja je trenutno nedovoljno pokrivena? Istražite, ali pre svega mesto i kvart u kom želite da poslujete.

Na primer, ako radite u području sa dosta firmi, jasno vam je da na takvom mestu treba da ponudite svakodnevne obroke za poneti, ali će im sigurno biti potreban i ketering za poslovne sastanke i korporativne događaje.

Na vreme obavite istraživanje i ponudite svojim kupcima ono što im je potrebno. Ne čekajte da oni dođu sami, jer neće. Neko drugi će već znati šta treba da im ponudi.

Deo vašeg poslovnog plana za pokretanje keteringa, takođe treba da uključi i dobavljače sa kojim planirate da poslujete.

Na vreme istražite i potražite sve potrepštine, uključujući aparate za kuhinju, posuđe, kutije za pakovanje, čak i stolove i stolice za neke događaje, i naravno hranu.


Pronađite odgovarajući radni prostor

Većina ugostitelja započinje iznajmljivanjem kuhinjskog prostora ili to rade od kuće (ali za to će vam biti potrebne mnogobrojne dozvole).

Ako tek započinjete ili radite sa manjim kapacitetom, vaša najekonomičnija opcija bila bi iznajmljivanje komercijalnog kuhinjskog prostora. Ovo je idealno za one koji rade jedan ili dva dana u nedelji ili samo nekoliko sati dnevno.

Za veće poslove ili one koji žele ovo da rade sa punim kapacitetom, poželećete mesto kojem možete pristupiti 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, sa više prostora za skladištenje i kompletnom opremom.

Ako želite da ponudite degustacije potencijalnim klijentima ili da prodajete i javnosti, moraćete da iznajmite prostor sa odvojenim prostorom izloga i vitrina, od mesta gde kuvate ili pečete.


Prilagođavanje vaše ugostiteljske kuhinje

Za one koji žele da iznajme ili kupe sopstveni objekat za rad, to je dobra prilika da prilagodite svoj prostor i napravite kuhinju koja pogoduje vašem poslovnom konceptu. Usredsredite se na to koja će oprema biti najkorisnija za pripremu vaših stavki iz menija.

Bez obzira na to koju vrstu hrane pravite, vaša kuhinja mora da bude dobro opremljena za toplo i hladno.

Budući da pripremate hranu uoči događaja, neophodno je da je držite na bezbednoj temperaturi. Pored toga, trebaće vam odgovarajuća oprema da hranu držite na odgovarajućoj temperaturi i tokom transporta i sl.


Nabavite sve licence i dozvole potrebne za pokretanje ugostiteljskog posla

Kao i kod svakog drugog poslovanja, koje uključuju pripremu hrane, ne možete to jednostavno učiniti. Morate dobiti sve potrebne dozvole od države, a kada je u pitanju hrana, tu su pravila jasna i rigorozna. Zato, proverite sve i budite spremni.

Ako niste sigurni šta će vam biti potrebno, kontaktirajte lokalnu Privrednu komoru, Centar za razvoj ili Upravu za mala preduzeća da biste saznali više.

Nije loša ideja i da se, pre nego što počnete sa keteringom, obratite advokatu koji ima iskustva u ovoj oblasti i koji Vam dosta toga može završiti bez većih problema, ali ono iziskuje trošak.


Odredite cenu

Određivanje cene vaših usluga u velikoj meri zavisi od toga gde se vaše preduzeće nalazi i kakvom se vrstom keteringa bavite.

Mnoge firme kreiraju razne nivoe cena i pružaju određeni nivo usluge i pogodnosti za različite iznose. Naravno, ne morate da idete ovim putem, to je isključivo vaš izbor i procena.


POS Sistem

Za uspešan rad ugostiteljskih objekata, pa i keteringa, neophodno je pametno uložiti i u odgovarajuću tehnologiju, koja igra jednako važnu ulogu u poslovanju. Odgovarajući POS sistem, pomoći će vam da se efikasnije brinete o svojoj administraciji, tj. o svom poslovanju i da ga vodite na pravi način.


Plan za potencijalne probleme

Malo planiranja može mnogo da vam pomogne kada su u pitanju neočekivane situacije u vezi sa hranom. Razmislite o uobičajenim preprekama na koje biste mogli naići u svom poslovanju i sarađujte sa osobljem na izradi plana.

Potencijalni problemi mogu da uključuju:

- pogoršanje vremena na otvorenom;
- više gostiju nego što ste očekivali;
- nedostatak osoblja;
i sl.


Marketing

Počnite tako što ćete shvatiti ko je vaša ciljna publika i krenite odatle.

Kad gostima "stavljate hranu u usta", da tako kažemo, tada je najbolji trenutak i da pronađete svog sledećeg klijenta - preko gostiju koji prisustvuju događajima koja vi organizujete.

Vaši marketinški napori treba da uključe i društvene mreže, a možete i da delite flajere pri dostavi hrane, posebno kada su u pitanju firme.

Ključna reč je ovde umrežavanje i dobra preporuka je vaš cilj!

Ostale marketinške strategije uključuju:

- napravite nezaboravan logotip koji oslikava vas i vaše poslovanje;
- odštampajte svoj meni ili informacije o cenama da biste ih delili potencijalnim klijentima;
- napravite veb sajt i naloge na društvenim mrežama da biste se povezali sa kupcima;
- ponudite degustacije.

Bez obzira na to na koju vrstu keteringa se odlučite, obavezno osmislite ukusan meni i dinamičan koncept, koji će privući potencijalne kupce.


Plan za vanredne situacije

Trebalobi uvek da imate dodatni kapital, jer nikada ne znate kada će nešto poći po zlu u samom poslovanju.
Stvari se kvare, lome, pa ih morate zameniti. Popravke vozila: ketering ne može bez vozila, bilo da je vaše ili iznamljujete, troškovi su tu. Cena goriva raste. Hrana poskupljuje i slićno.
Priprema za neočekivano znači više od osmišljavanja budžeta.

Neki događaji se održavaju na mestima udaljena, recimo, 30-ak minuta, sat ili čak nekoliko sati. Šta ako se desi da nešto zaboravite, kako se snaći u takvoj situaciji?

Iskustvo će tu uraditi svoj deo posla, ali treba se pripremiti za ovakve slučajeve, naročito kada tek pokrećete poslovanje - ketering.

Početak je najteži, jer mnogi pokreću posao gotovo od nule. Vremenom, ako sve postavite na svoje mesto i pratite svoj plan i ideju sa kojom ste ušli u sam biznis, stvari će se okrenuti u vašu korist i imaćete mogućnost da ulažete i u druge stvari, što će još dodatno poboljšati vaše poslovanje.

Važno je da idete korak po korak.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.