NavMenu

(Blic) Naučite da razgovarate sa nadređenima na poslu i ako je šef - prekritičan, nedostupan, najbolji prijatelj, kontrolor, nasilnik ...

Izvor: Blic Petak, 11.11.2005. 09:41
Komentari
Podeli

Pet šefova iz pakla
Mnogi od nas provedu više vremena na poslu nego s porodicom i prijateljima. Zato šef može da nam napravi pakao od života, što nam se odražava na zdravlje. Evo nekoliko primera kako da izađete na kraj sa pet najgorih tipova šefova.


Prekritičan šef
On vas samo kudi. Nikada nije našao ni jednu lepu reč o vama. Malo govori, a i kada progovori poželite da ništa nije rekao. Uvek je u pravu, čak i kada nije. Dobiti pohvalu od takvog šefa je isto kao da želite da iscedite suzu iz kamena.


Šta ga pokreće
Ljudi koji žestoko kritikuju druge obično su ekstremno kritični prema sebi. Smatraju da će, ako vas beskrajno gnjave, izvući ono najbolje iz vas. Plaše se da će pohvala samo da vas uspava.

Opasnosti
Bez pohvale vaše samopouzdanje nestaje, a motivacija vam kopni.

Kako da se izborite s njim
Nikada vas neće pohvaliti, pa zato to i ne očekujte. Pokušajte da uspostavite komunikaciju sa njim na kraju uspešno okončanog projekta. Zatražite sastanak sa šefom i pitajte ga: "Šta je prošlo dobro?" "Šta je moglo da se uradi bolje?" "Šta mislite da sam uradio dobro?" To bi trebalo da iz njega izvuče pozitivnu reakciju i omogući vam da posao korektno obavljate i dalje.

Šef kom se ne možete približiti
Na njihovim vratima, a i na licima, piše: "Ne ometaj!" Od njega vam se ledi krv, a ne smete da ga pitate čak ni za vaš godišnji odmor.

Šta ga pokreće
On se užasava da će biti otkriven. Ili se oseća nesigurno na poslu ili se u dubini duše čudi kako je tako visoko dogurao. Svojim ledenim ponašanjem krije se od drugih da ne bi bile otkrivene njegove slabosti.

Opasnosti
To je začarani krug. Ako ga pitate za mišljenje, u njemu izazivate osećaj nesigurnosti. Tada postaje posebno neprijateljski nastrojen, a i još više uplašen.

Kako se s njim nositi
Ako dolazite kod njega sa problemom, odmah ponudite i rešenje. Dajte mu konkretna rešenja i ne davite sa sitnicama.

Šef - najbolji prijatelj
On voli da je najpopularnije biće u firmi, a posao mu je na drugom mestu.

Šta ga pokreće
Reč je o tipu čoveka koji svima želi da ugodi. Važno mu je da ga svi vole, što zapravo znači da nije u stanju da kaže "ne".

Opasnosti
Ulizice će uvek bolje da prođu od onih koji vole da rade.

Kako da se nosite sa njim
Suočite ga s odgovornošću. Kad se jednom s nečim složio, tražite od njega da to glasno ponovi. Nikada ne pokušavajte da mu objasnite da njegov miljenik radi manje od vas, pričaćete uludo, a postoji šansa da šef počne i da vas prezire. Tako će šef teže odstupiti od dogovorenog.

Šef kontrolor
"Inicijativa" i "kreativnost" su za tog šefa prljave reči jer on ne samo da već ima sve ideje, nego ih i sam sprovodi u delo.

Šta ga pokreće
On je perfekcionista. Sve treba da bude obavljeno prema njegovim standardima. Uglavnom se nervira što ne može sve sam da uradi.

Opasnosti
Kako da napredujete ako vam se ne daje prilika za učenje?

Kako da se s njim nosite
Neophodno je da ga izazovete - ali pripazite na reči kojima to radite. Stavite mu do znanja da znate i želite da radite.

Šef-nasilnik
Komunicira s podređenima tako da im upućuje uvrede preko cele kancelerije.
Rezultat: ne možete da odete u WC od gomile uplakanih žena.

Šta ih pokreće
Oni su uzavrelo brdo nesigurnosti. Nasilnik se od svega najviše boji da ne ispadne slabić.
Opasnosti
Što se više povlačite pred njim, to je on nasilniji. Oni crpe snagu iz uznemirenosti.

Kako da se nosite s njim
Takvog šefa ne možete da promenite, pa je onda najbolje da uvrede ne primate lično. Podsetite se da njihovi stavovi izviru iz straha, a ne iz toga što ste vi nešto zabrljali.

Tagovi:
šef
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.