Izvor: Agroklub | Četvrtak, 17.09.2020.| 17:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sistem navodnjavanja kap po kap najisplativiji, štedi i do 30% vode

Ilustracija (Foto: AJCespedes/shutterstock.com)
U svom najnovijem izveštaju, Evropski opservatorijum za sušu (EDO) upozorio je da su određeni regioni kontinenta suočeni s jakim suvim razdobljem nakon slabih kiša tokom aprila i maja. Zaključeno je da su posebno pogođene srednje i severozapadne zemlje, uključujući Nemačku, Belgiju, Holandiju, Irsku i veći deo Velike Britanije, pa da trenutna suša već treću godinu zaredom donosi neočekivano suve uslove širom Evrope.

Šta više, prema izdanju iz avgusta o praćenju useva Zajedničkog istraživačkog centra u Evropi, prognoze roda za gotovo sve letnje useve u EU revidirane su na niže u odnosu na julske, a zbog suše. Poljoprivrednicima jedino ostaje da se oslone se na navodnjavanje kako bi ubuduće spasili svoju letinu.

U EU 44% vode odlazi na poljoprivredu?

Prema Evropskoj komisiji, 44% ukupne potrošnje vode u Evropi odlazi na poljoprivredu, a zemlje na jugu kontinenta uopšteno čine više od dve trećine te količine. Iako teret najviše pada na klimatski toplije predele, u svim državama u većoj ili manjoj meri poljoprivreda se oslanja na navodnjavanje radi poboljšanja produktivnosti useva i profitabilnosti.

Međutim, to je i razlog za brigu kada je reč o okolini, jer se na taj način preterano iscrpljuju podzemne vode, povećava se erozija i zaslanjenost zemlje. Zaštita vodnih resursa stoga je visoko na dnevnom redu Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i strategije EU-a "Od njive do trpeze" koja ima za cilj očuvanje slatkovodnih izvora i izbegavanje zagađenja otpadnim vodama iz poljoprivrede, uključujući nitrate.

Sistem kap po kap može da uštedi i do 30% vode

- Većina sistema za navodnjavanje u EU i dalje koristi pištolje za prskanje i prskalice, što je stvarno najneefiksniji način zalivanja - rekao je za euractiv Andre Van Spengen, tehnički direktor u kompaniji Netafim, naglasivši da se voda gubi i oticanjem i isparavanjem.

- Većina vode udari o zemlju i otiče u pogrešnom smeru, ali pomoću navodnjavanja kap po kap prodire duboko u zemljište - rekao je, dodajući da se tako može uštedeti do 30% vode.

Iako ova vrsta sistema zahteva veće početno ulaganje, dugoročno donosi značajne koristi. Uz znatne uštede u vodi, takođe se sprečava širenje bolesti, posebno gljivičnih, oštećenje lišća uzrokovano suncem pa održava biljke suvim. Šta više, može da se koristi i za đubrenje.

- Konvencionalni sistemi raspršivanja zahtevaju puno posla, teže ih je postaviti, a neophodan je i nadzor - rekao je Spengen istakavši da oni često rade pod pritiskom od 10 bara, ispumpavajući 80 kubika vode na sat, što znači da jedna pukotina može da stvori ozbiljne posledice.

Suprotno tome, navodnjavanje kap po kap deluje pod pritiskom od samo jednog bara, što znači da ga poljoprivrednici mogu pustiti da radi dok obavljaju druge važne zadatke.

Portparol udruženja poljoprivrednika iz EU-a Copa-Cogeca kaže da je veliki broj njihovih članova uložilo novac u ovakav model i da su imali izvrsne rezultate, kao i kod većine novih tehnologija precizne poljoprivrede koje omogućavaju bolje upravljanje resursima.

Napominje da je ključno obezbediti većem broju farmera ulaganje u ovakav način rada.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.