NavMenu

Biostimulatori smanjuju stres kojem su izložene biljke

Izvor: Agroklub Četvrtak, 23.04.2020. 16:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Phoenixns/shutterstock.com)Ilustracija
Uzgoj rasada uglavnom se odvija u idealnim uslovima, što znači da su svi traženi parametri poput temperature, vlage, hraniva i slično optimalni. Međutim, kod presađivanja na otvoreno polje ili u plastenike koji se ne greju dolazi do privremenog stresa i zastoja biljke.

Kao i kod velikih dnevnih oscilacija temperatura, biljke doživljavaju fiziološke šokove, koji rezultiraju zastojem u rastu i razvoju, prestankom rasta krtola, neravnomernim sazrevanjem, kao i drugim promenama.

Da bi rasad brže neutralisao razloge stresa i nastavio neometan rast i razvoj, možemo da tretiramo biostimulatorima. Njihova primena može smanjiti stres nastao usled nepovoljnih temperatura, suše, mehaničkih i hemijskih oštećenja, virusnih infekcija i tako posredno povećati prinos.

Održivi sistemi u proizvodnji povrća vode optimizaciji đubrenja, pogotovo kada su u pitanju azotna i fosforna đubriva. Tu je značajna uloga biostimulatora koji pomažu u boljem usvajanju i povećanju efikasnosti hraniva dodatih đubriva.

Ako u zemljištu postoji, na primer, dovoljno azota, ovaj preparat će podstaknuti fiziološke procese rasta i razvoja, što će uticati na bolju iskoristivost tog raspoloživog elementa.

Važno je napomenuti da oni nisu zamena za đubrivo, već su to fiziološki aktivne materije koje pomažu rast i razvoj biljaka, a njegove komponente sinergijski deluju na sistem zemljište - koren - biljka.

Biostimulatori koji sadrže huminske kiseline, aminokiseline, proteine, peptide, polisaharide i vitaminske komplekse aktivno pomažu kod razvoja korena kod rasada, ali i povećavaju njegovu otpornost na zaslanjenost i aktivne materije iz pesticida.

Grupa biostimulatora koji sadrže glukozide i aminokiseline (arginin i asparagin) podstiču razvoj korena. Ova grupa je značajna, jer se može primeniti već od setve, ali i nakon presađivanja.

Folijarni biostimulatori na bazi aminokiselina intenziviraju fotosintetsku aktivnost biljke i ubrzavaju prevladavanje usporenog rasta rasada koji je uzrokovan stresnim uslovima okoline.

Važan je dobar izbor preparata i vreme njegove primene. Sve o načinima aplikacije i potrebnim količinama potražite na ambalaži proizvoda, a prilikom tretiranja pridržavajte se uputstva proizvođača.

Osim u povrtarstvu, pokazali su svoj značaj i u voćarstvu, ratarstvu, cvećarstvu, pa i vinogradarstvu.

Na primer, biostimulatori na bazi aminokiselina pokazali su se efikasnim u vinogradima koji su pretrpeli štete od suše, mraza ili grada. Oni u takvim situacijama pomažu lozi da se u što kraćem vremenu oporavi od stresa na način da ubrzavaju fiziološke procese u samoj biljci.

I kod voćarskih kultura pokazali su delotvornost povećanjem lisne mase što pozitivno deluje na veličinu ploda i šećera u njima, čime se ujedno povećava i njihov kvalitet kao i tržišna cena.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.