Izvor: Beta | Sreda, 08.04.2020.| 14:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Preporuka malim i srednjim preduzećima da ne odlažu plaćanje obaveza

(Foto: Jat036/shutterstock.com )
Direktor konsultantske kompanije WM Equity Partners Vladimir Pavlović izjavio je danas da mala i srednja preduzeća, ukoliko to nije nužno, ne treba da odlažu plaćanje finansijskih obaveza tokom krize sa pandemijom korona virusa, jer će one svakako kasnije stići na naplatu.

Pavlović je na onlajn panelu "Konkretne mere za mala i srednja preduzeća" istakao da, ukoliko firme mogu da servisiraju svoje obaveze, naročito prema državi, treba to da urade.

- Ono što kompanijama treba da bude u fokusu u kratkom roku jeste da brzo snime situaciju i likvidnost u kojoj se nalaze, da vode računa o zaposlenima i da servisiraju svoje obaveze - objasnio je Pavlović.

Prema njegovim rečima, kompanije u narednom periodu treba da povećaju fleksibilnost svog poslovnog modela, ali i moraju imati proizvode za dobra i krizna vremena.

Pavlović je ocenio i da su mere Vlade pomoći privredi, tokom pandemije korona virusa, sveobuhvatne i fokusirane na period vanrednog stanja i tu su da pomognu kompanijama da prežive šok koji ih je zadesio.

Finansijski direktor kompanije Pekara Pons Aleksandra Ćalović, kazao je kriza različito uticala na divizije u ovoj kompaniji.

- U maloprodajama je prodaja pala od 45 do 50%, dok je potražnja za pakovanim proizvodima značajno porasla, tako da smo radnike iz drugih divizija alocirali na proizvodnju ovih artikala, smanjili smo broj ljudi koji su na prinudnom ili plaćenom odsustvu - rekao je Ćalović.

On je istakao i da kompanije treba da sagledaju koje odlive i prilive sredstava očekuju i da se to mora kombinovati sa očekivanim merama Vlade, kao i da treba stupiti u kontakt sa bankama da bi se sagledalo da li su im eventualni krediti na raspolaganju.

Predsednik kompanije Yumis Mile Kocić je kazao da je ta kompanija usled nedostatka radne snage napravila program pozajmljivanja zaposlenih od kompanija koje nemaju posla i zatvorile su proizvodnju.

- Mi nemamo problem sa likvidnošću i novim nabavkama, ali razmišljamo kako ćemo rešavati problem posle tri ili četiri meseca, jer mi sada plasiramo robu, a rokovi naplate su nam između 60 i 100 dana. Izvoz nas drži u visokom stepenu likvidnosti - naveo je Kocić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.