NavMenu

Šef je bitniji za vaše zdravlje nego lekar opšte prakse - Američki biznismen Bob Čepmen u Beogradu predstavio model "humanog liderstva"

Izvor: eKapija Petak, 28.02.2020. 13:08
Komentari
Podeli
(Foto: Ekonomski fakultet)
Po najnovijim istraživanjima troje od četvoro zaposlenih su nezadovoljni svojim poslom, a sedam od osam poslodavaca ne preduzima ništa po ovom pitanju, rečeno je juče na predavalju američkog biznismena Boba Čepmena studentima Ekonomskog fakulteta.

- Šef je bitnijii za vaše zdravlje nego vaš lekar opšte prakse, jer 74% ukupnog stresa izazvano je probelmima na poslu, dok je još od ranije poznato da su srčani udari brojniji za 20% na početku radne nedelje - izjavio je Čepmen.

Biznismen i vizionar Bob Čepmen bio je gost Ekonomskog fakulteta, gde je studentima predstavio model "humanog vođstva" (human leadership). On se zalaže da tradicionalne prakse upravljanja budu zamenjene liderstvom koje podrazumeva brigu o radnicima, kao i savestan i odgovoran menadžment.

Ovaj model liderstva prvo je počeo da primenjuje u svojoj kompaniji Barry-Wehmiller koja je vodeća u industriji pakovanja, inženjerstva i IT konsaltinga, a koja je od osmadesetih godina do danas rasla od 20 mil do 2,5 mlrd USD procenjene vrednosti. Posle toga, ovu filozofiju usvojile su brojne korporacije i poznati brendovi, navodi se u saopštenju Ekonomskog fakulteta.

- Moja vizija je da buduće biznis lidere, sada studente ekonomije i biznisa širom sveta "probudim". Voditi timove, kompaniju i ljude je privilegija, ali su potrebne veštine i hrabrost. Na ideju humanog liderstva sam došao nakon nekoliko decenija bavljenja biznisom i nakon velikog životnog iskustva - preneo je Čepman i dodao:

- Većina vlasnika kompanija kaže da želi da promeni klasičan odnos na relaciji kompanija-zaposleni, ali najčešće ne zna kako da ga uvede. 65% zaposlenih bi više voleli da vide da njihov šef dobije otkaz nego da dobiju povišicu plate, 58% zaposlenih kaže da više veruju strancu nego svom šefu, to su poražavajuće informacije! Želim da mantru "hvala bogu što je petak", zamenim mantrom "hvala bogu što je ponedeljak" - rekao je gost Ekonomskog fakulteta.

Svoju interesantnu i uspešnu menadžersku filozofiju Čepmen predstavio je u svojoj knjizi "Everybody Matters", kao pristup liderstvu koji je fokusiran na ljude, gde se svi članovi tima osećaju vrednim, brižnim i sastavnim delom kompanije. Njegova knjiga, izdata 2015. godine, brzo je postala bestseler i obavezno štivo za lidere i menadžere širom sveta.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.