NavMenu

Dobar model - Kodeks poslovne etike AD "Telefonija"

Izvor: eKapija Utorak, 08.12.2009. 11:00
Komentari
Podeli

I Uvod

Kodeks poslovne etike utvrdjuje standarde ponašanja i pravila kojih se trebaju pridržavati svi zaposleni u a u cilju stvaranja i održavanja prepoznatljivog identiteta PS TELEFONIJA kod korisnika usluga, poslovnih partnera, investitora i celokupne javnosti. Kodeks poslovne etike utemeljen je na načelima opšte prihvaćenih moralnih i etičkih normi, savesnog poslovnog ponašanja i korporativne kulture Poslovnog Sistema TELEFONIJA .

II Zakonitost (poštovanje zakona i propisa)

PS Telefonija poštuje sve zakone i propise koji se odnose na njeno poslovanje. Svaki zaposleni dužan je da zatraži odgovarajući savet povodom relevantnih važećih propisa i drugih zakonskih pitanja.

Zaposleni koji se bave poslovima sa inostranstvom moraju biti upoznati sa svim važećim stranim i domaćim zakonima i propisima i moraju ih se pridržavati.

III Računovodstveni i finansijski izveštaji

Od zaposlenih u PS Telefonija zahteva se da se pridržavaju strogih međunarodnih i domaćih računovodstvenih principa i standarda, da precizno i u potpunosti prenose finansijske informacije i da uspostave odgovarajuće unutrašnje kontrole i procese kako bi računovodstveni i finansijski izveštaji bili u skladu sa zakonom i propisima.

IV Etičnost

U poslovanju zaposleni u PS Telefonija poštuju principe poslovne etike i u ostvarivanju poslovnih ciljeva ne koriste nedozvoljena sredstva i načine poput podmićivanja, korupcije, skupih poklona i sl. Ne zahtevaju nikakvu materijalnu ili bilo koju drugu korist za sebe od poslovnih partnera.

V Radni uslovi

PS Telefonija osigurava zaposlenima radne uslove primerene njihovom radnom mestu, poštujući zakonske odredbe o radnom vremenu, zaštitu na radu i zaštiti životne sredine .

U službenim prostorijama i na sastancima nije dozvoljeno pušenje (osim za to e e o Kodeks poslovne etike

namenjenim prostorijama) kao i konzumiranje alkohola i opojnih droga.

PS Telefonija zaposlenima osigurava neophodna sredstva za rad i omogućava kontinuirano usavršavanje i sticanje novih znanja u cilju uspešnijeg obavljanja posla. Zaposleni su dužni da i samoinicijativno prate nova dostignuća iz oblasti u kojoj posluju.

VI Međusobni odnosi

Na uvažavanju i poštovanju ličnosti svakog pojedinca zasnivaju se dobri međuljudski odnosi. Zadovoljstvo zaposlenih i dobri međuljudski odnosi uslov su za ostvarivanje poslovnih ciljeva PS Telefonije. Zadovoljstvo se postiže adekvatnim ispoljavanjem i vrednovanjem stručnih, kreativnih, intelektualnih i moralnih vrednosti zaposlenih.

- Međusobni odnosi zaposlenih

Zaposleni u PS Telefonija svoje međusobne odnose grade na razumevanju, toleranciji, uvažavanju, poverenju i spremnosti na saradnju, stvarajući pozitivnu radnu atmosferu.

Interesi i lične ambicije pojedinaca ne smeju da ugroze ličnost drugih zaposlenih, niti zajednicki interes zaposlenih u PS Telefonija

Zaposleni međusobno poštuju verska, politička i sindikalna opredeljenja kao i rasnu, nacionalnu i polnu pripadnost svojih kolega i nije dozvoljeno ugrozavanje osnovnih ljudskih prava po bilo kom osnovu. Međusobno se uvažavaju, dopunjavaju, podstiču i motivišu na ostvarenje poslovnih ciljeva i realizaciju postavljenih zadataka.

- Odnosi nadređenih prema zaposlenima

Rukovodioci i vodeći menadžment svojom angažovanošću na poslu, primerenim ponašanjem i poštovanjem zakona, moralnih i etičkih principa, služe za primer zaposlenima.

Autoritet grade na svojoj stručnosti i ostvarivanju vrhunskih poslovnih rezultata.

U odnosu prema podređenima moraju biti korektni i pravični, bez izuzetaka i pristrasnih osećanja. Potrebno je da od zaposlenih zahtevaju stručnost i odgovornost i da ne dopuste da na njihove odluke utiču na poslovni odnosi ( rodbinske, prijateljske i druge veze) Neophodno je da podstiču timski rad i otkrivaju sposobnosti pojedinaca, da pruže maksimalan doprinos u realizaciji ciljeva PSTelefonija i da pritom ne favorizuju pojedince.

Rukovodioci su dužni da poštuju ličnost podređenih i da eventualne primedbe na rad i ponašanje, podređenom saopšte konkretno i argumentovano.e e oKodeks poslovne etike

- Odnosi zaposlenih prema nadređenima

Odnos zaposlenih prema prema nadređenima u PS Telefonija se zasniva na međusobnom poštovanju i uvažavanju.

Zaposleni izvršavaju poverene poslove i zadatke od strane nadređenih osim ako nisu u suprotnosti sa zakonom ili ugrožavaju njihovu ličnu sigurnost.

Zaposleni ukazuju nadređenima na mogućnosti uspešnije i efikasnije realizacije poverenih radnih zadataka u cilju boljih poslovnih rezultata PS Telefonija. Eventualni problemi se rešavaju u dobronamernoj, neposrednoj i konkretnoj komunikaciji između onih kojih se tiču problemi, a ako to nije moguće, rešavanje treba usmeriti licima na višem hijerarhijskom nivou.

- Odnosi prema kupcima( korisnicima usluga, poslovnim partnerima)

Poštovanje korisnika naših usluga je dužnost i obaveza svakog zaposlenog u PS Telefonija. U komunikaciji sa korisnicima zaposleni su uvek ljubazni, iskreni i prijateljski raspoloženi, spremni da ih saslušaju i njihovim željama i potrebama maksimalno izađu u susret, izbegavajući obećanja koja ne mogu ispuniti.

U rešavanju problema/zahteva korisnika dužni su da preduzmu sve potrebne aktivnosti kao i da (ako je potrebno) uključe i druge zaposlene.

Eventualne konflikte i sporove sa korisnikom rešavati na miran, konstruktivan i korektan način

VII Odnos prema PS "Telefonija"

- Negovanje imidža

Negovanjem dobrih međuljudskih odnosa, korektnom i profesionalnom komunikacijom prema korisnicima usluga i odgovornošću prema društvenoj zajednici, zaposleni čuvaju i neguju imidž PS Telefonija.

Višedecenijsko ulaganje u imidž PS Telefonija i njeno pozicioniranje na tržištu kao lidera u oblasti telekomunikacije, obavezuje zaposlene da maksimalno ulažu napore u granicama svojih stručnih znanja, životne dobi i zdravstvenog stanja, radi očuvanja liderske pozicije.

Obaveza rukovodioca je da osiguraju stalni tehnološki napredak, ostvaruju maksimalnu efikasnost i profitabilnost poslovanjai time stvaraju primerene radne i materijalne uslove zaposlenima u skladu sa njihovim radnim doprinosom. Svesni da su oni naši najbolji i najuspešniji reprezenti, neophodno je osigurati da se zaposleni osećaju prijatno i da se konstantno samopotvrđuju na radnom mestu, kao i da svoje osnovne materijalne potrebe mogu da ostvaruju angažovanjem u PS Telefonija.e e o Kodeks poslovne etike

Zaposleni će čuvati i negovati imidž PS Telefonija, kako na radnom mestu tako i van njega.

Ponašanje i odevanje u skladu sa pravilima poslovnog bontona, kao i lični maniri i vaspitanje, izuzetno su važni za imidž jedne kompanije. U zavisnosti od prirode posla određuje se i stil odevanja. Zaposleni na gradilistima i objektima treba da budu odeveni u radnoj opremi sa vidnim obeležjima PS Telefonija, u skladu sa propisima zaštite na radu. Zaposleni koji kontaktiraju sa korisnicima usluga, bilo u PS Telefonija ili izvan, treba da neguju poslovni stil oblačenja

Obaveze zaposlenih u poštovanju pravila radnog i poslovnog odevanja može doneti odgovarajući rukovodeći organ, uz osiguravanje uslova za sprovođenje istih.

- Poslovna tajna

Samo propisno ovlašćene osobe u PS Telefonija imaju pristup i korišćenje poverljivih informacija kompanije. Zabranjen je neovlašćeni pristup, korišćenje i odavanje poverljivih informacija koje mogu naškoditi PS Telefonija ili njenim poslovnim partnerima.

- Čuvanje imovine

PS Telefonija ima raznovrsnu imovinu (fizička sredstva, zaštićene informacije i intelektualnu svojinu). Zaposleni su odgovorni za zaštitu i čuvanje imovine koja im je poverena, kao i da se prema njoj ophode prema pratećim uputstvima.

Intelektualna svojina koja je stvorena tokom rada u PS Telefonija, prenosi se i dodeljuje kompaniji shodno zakonu, odnosno, ugovoru o zaposlenju ili nekim drugim sporazumom. Sistemi za komunikaciju PS Telefonija i ostala sredstva za rad , koriste se isključivo za obavljanje posla u kompaniji, ili u neke druge sporedne svrhe koje odobri rukovodstvo. Pri napuštanju PS Telefonija sva njena dokumentacija, imovina i ostala sredstva moraju se vratiti.

- Društvena odgovornost

PS Telefonija, kao odgovorni član društvene zajednice, obraća pažnju na socijalne probleme i probleme vezane za zaštitu životne sredine. Redovno učestvuje u dobrotvornim i humanitarnim akcijama, u skladu sa svojim mogućnostima. U zaštiti životne okoline primenjuje važeće zakonske propise i uvodi tehnologije koje doprinose njenom očuvanju

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.