NavMenu

Budite ispred drugih kandidata - Kako napisati dobar CV

Izvor: bankar.me Ponedeljak, 20.01.2020. 12:52
Komentari
Podeli
(Foto: Adam Gregor/shutterstock.com)
Dobro napisana biografija može vam pružiti veliku prednost u odnosu na stotine drugih kandidata, a na neke stvari treba obratiti posebnu pažnju.

Dobar CV je prvi korak koji vas može izdvojiti iz gomile drugih kandidata za posao i pružiti vam šansu da budete izabrani za razgovor. Ako želite da impresionirate ljude iz ljudskih resursa koji vrše selekciju kandidata, važno je da istaknete veštine i iskustva, ali pazite da ne preterate s previše informacija. Morate imati na umu da oni imaju jako malo vremena za gledanje stotine biografija pre nego što izaberu.

Dakle, ključ je u ravnoteži informacija.

Za postizanje prave ravnoteže i izdvajanje svoje biografije (CV-ja) od drugih, potrebno je uključiti veštine koje su prilagođene za poziciju za koju se prijavljujete.

Vicki Salemi, stručnjak za karijeru u Monsteru za CNN kaže da dobro prilagođen CV koji ističe najvažnije veštine za posao za koji se javljate, a koje su "pojačane" određenim dostignućima ili iskustvima, zaintrigiraće drugu stranu i pomoći vam da prođete kroz ta vrata.

Šta treba da sadrži CV koji privlači pažnju?

Odredite koje vještine treba da naglasite

Najefikasniji način prilagođavanja vašeg CV-ja za određeni posao je prepoznavanje najboljih veština navedenih u opisu posla i isticanje istih u svojoj biografiji. Obavezno preslikajte jezik koji se koristi u opisu posla. To bi trebalo da vam pomogne da vaš CV prođe elektronski pregled koje mnoge veće kompanije koriste. Elektronski pregled traži ključne reči u biografijama i na osnovu toga ih izdvaja pre nego što ih dalje pogledaju ljudi iz kadrovskog odeljenja.

Kompanije obično prvo navode najvažnije veštine i odgovornosti potrebne za posao, tako da svoj CV koncentrišite na njih.

- Kompanije vam u osnovi pružaju listić za varanje - rekla je Salemi.

Naravno, potrebno je istaći veštine koje zapravo posedujete, a ne lagati.

- Laži će vas dotući na sledećem koraku - upozorila je Amanda Augustine, ekspert za karijeru za TopResume.

Ako je opis posla nejasan, obratite se osobama u kompaniji ili onima koji rade u industriji i zamolite ih da objasne veštine koje se traže za taj posao. Druga opcija je da potražite na internetu slične opise poslova i uzmete u obzir ključne reči koje se redovno ponavljaju.

Održavajte ravnotežu između specifičnih i ličnih veština

Obavezno u vašem CV-ju kombinujte specifične i lične veštine.

Lične veštine su skup ponašanja i osobina ličnosti koje koristite svakodnevno, kao što je sposobnost rada u timu, ljubaznost i rešavanje problema, dok se specifične veštine odnose na specifična ili tehnička znanja.

Obe grupe veština su važne. Koliko god da poslodavci žele da zaposle nekoga ko je kvalifikovan za tu poziciju, oni takođe žele da znaju hoćete li znati da se uklopite u radnu sredinu s kolegama.

- Prilikom razgovora sa kandidatima s gotovo identičnim biografijama, najverovatnije će biti izabran onaj koji će se bolje uklopiti u radno okruženje - rekla je Salemi.


Deo CV-ja koji se odnosi na veštine koje posedujete morate ograničiti na 6 do 8 veština, savet je Stevea Arnesona, autora knjige "Šta vaš šef zaista želi od vas". Ako želite da uključite još neku veštinu, neka to bude iz dela o vašoj ličnosti.

Potkrepite veštine dokazima

Vaša biografija ne treba da sadrži popis veština i nazive poslova koje ste radili. Morate napisati i konkretne primere u kojima ste upotrebili te veštine.

Kada opisujete prethodni posao, uključite sva relevantna dostignuća.

- Najbolji način kako to da učinite je da istaknete kvalitete ili napišete priču kako je veština koju posedujete nešto promenila - rekla je Augustine.

Na primer, ako izjavljujete da ste efikasan prodavac, potrebno je da napišete koliko puta ste bili najbolji u timu ili za koliko posto ste proširili prodajni teren ili povećali prodaju.

Dodatni savet: Razvijajte veštine koje vam nedostaju

Nemojte se obeshrabriti ako vam nedostaju određene veštine koje su ključne za pozicije na koje se prijavljujete. Umjesto toga, radite na njihovom razvoju.

Na primer, ako se prijavljujete za radno mesto koje zahteva određeno poznavanje softvera, možete upisati online kurs ili pronaći besplatne online tutoriale i to naučiti. Tehničke veštine je lakše naučiti, a lične se razvijaju vremenom. Samo morate pronaći efikasan način kako da ih naučite i to sve dodati u svoj CV.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

09.04.2024.  |  Energija, Finansije

Radosavljević: Vučić je dao Makronu ponudu koja se ne odbija

Ekonomista Goran Radosavljević izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao predsedniku Francuske Emanuelu Makronu ponudu koja se ne odbija, a koja se tiče izgradnje nuklearne elektrane u Srbiji. Radosavljević je agenciji Beta kazao da je Vučić ponudio Makronu gradnju nuklearnih postrojenja, iako o tome ne postoji odluka Vlade Srbije. Dodao je da se postavlja pitanje da li je ta ponuda dobra za Srbiju. - U Srbiji je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.