Izvor: eKapija | Četvrtak, 09.01.2020.| 15:34
Izdvojite članak Odštampajte vest

Poslovanje sa Japancima - Interes grupe iznad individualnog interesa

Ilustracija (Foto: Yury Zap/shutterstock.com)
Iako su Japan i Srbija geografski udaljeni, u globalizovanom svetu gde granice i daljina postaju imaginarna stavka, znatno je lakše doći do informacija, upoznati se sa drugim kulturama i ostvariti kontakt.

Ovako za eKapiju govori Danijela Čabarkapa, izvršna direktorka Japanske Poslovne Alijanse u Srbiji (JPAS).

Kroz svoj rad trude se da podrže razmenu iskustava i širenje informacija o pozitivnim primerima ostvarivanja uspešne saradnje između kompanija iz Srbije i Japana, kojih je, kako kaže, sve više.

- Međusobno razumevanje i uvažavanje je uvek bitno, kako bi došlo do izgradnje poverenja i dugoročno uspešne saradnje - smatra sagovornica.

Dodaje da kompanije iz Srbije, u skladu sa poslovnim interesima, odlično razumeju potrebu razumevanja i neophodnost prilagođavanja različitim pristupima poslovanju širom sveta, pa tako i poslovanju sa Japanom. Sa druge strane, navodi, i japanske kompanije uspešno posluju i u Evropi i itekako su upoznate sa zapadnom poslovnom kulturom.

Potrebno je, ipak, prevazići izazove u komunikaciji, kada je reč o poslovnim običajima.

- U prethodnom periodu smo sa partnerima organizovali seminar pod nazivom "Kako poslovati sa Japanom", a u okviru kaizen kongresa koji organizujemo zajedno sa našom članicom Kaizen Institutom, trudimo se da, kroz bliže upoznavanje sa kaizen pristupom, poslovne krugove u Srbiji upoznamo sa poslovnom filozofijom Japana - navodi Čabarkapa.

Ističe da japanske kompanije uvek primete kompetencije naših kompanija, kao i otvoren i direktan način komunikacije i poslovanja.

Da biste ostavili pozitivan utisak na japanske partnere, moraćete prvo da se upoznate sa njihovom kulturom.

Prvenstveno bi trebalo imati na umu da je pripadnost grupi veoma bitna u Japanu, te da je interes grupe važniji od individualnog interesa. To je posebno primetno u procesu odlučivanja u japanskim kompanijama, koji podrazumeva uključenost različitih grupa u procesu donošenja odluka.

U skladu sa ovim, poštovanje i održavanje hijerarhijskih odnosa u društvu i poslovanju smatra se ključnim.

Neki od saveta za strance, koji žele da posluju sa Japancima, jesu da se pripreme za nekoliko sastanaka, jer proces pregovora može da se oduži, a potrebno je pripremiti mnoštvo detaljnih informacija. Veoma je važno biti posvećen i strpljiv.

S obzirom na to da je grupa, kako smo pomenuli, važna u poslovnoj kulturi Japana, potrebno je pronaći ključne ljude u tim grupama i izgraditi poslovni odnos sa njima.

Kada je reč o sklapanju ugovora, važno je da ih prevedete na japanski, a očekuje se i da neki delovi ugovora budu podložni promeni. Potrebno je da pokažete fleksibilnost i volju da je kroz čestu komunikaciju moguće prilagođavati uslove ugovora.

Ukoliko se ipak ne odlučite za saradnju, potrebno je da to ne kažete direktno. Važno je da istaknete da ste uložili trud, te da negativan odgovor smestite u pozitivan okvir, stvarajući atmosferu koja ukazuje da imate želju da nastavite saradnju, te da probate da postignete kompromis.

Kada je reč o zakazivanju sastanaka, potrebno ih je organizovati unapred i dostaviti sve materijale. Na samom sastaku važno je utvrditi ciljeve i očekivanja, a na samom krjau sve sumirati, te posle sastanka poslati zaključke mejlom.

Ovo su samo neke od smernica, a JETRO brošuru sa detaljima, pronaći ćete na sajtu JPAS-a.

A. K.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.