NavMenu

Kako ostaviti dobar utisak na razgovoru za posao

Izvor: eKapija Petak, 03.01.2020. 11:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Adam Gregor/shutterstock.com)Ilustracija
Ako vas sama pomisao na razgovore za posao užasava i automatski vam stvara osećaj nelagodnosti, ovi saveti će vam pomoći da se s tim događajem nosite puno smirenije i sa više samopouzdanja.

Prvenstveno treba da se upitate zašto se prijavljujete na neki posao i šta to vi možete novo i drugačije kroz svoje znanje i iskustva doneti na tom radnom mestu. Ako imate odgovore na ta pitanja, priprema za intervju ići će puno bolje i bićete sigurniji u sebe kada znate svoje ciljeve i sposobnosti, prenosi portal bonjour.

Takođe, biti apsolutno motivisan i pun entuzijazma za svaki razgovor, pa čak i ako ih imate samo nekoliko, može biti iscrpljujuće.

Evo kako ponovo u sebi pobiediti strah, zauzeti se za sebe i promovisati svoje veštine, okrenuti leđa stresu i ići za onim što zaista želite:

Vežbajte svaki segment razgovora i pripremite se

Prilagodite svoj CV tako da navedete prvo one veštine koje su bitne poslodavcu kod kojeg imate razgovor, vežbajte kako ćete sesti, kako ćete se rukovati, pripremite nekoliko kopija vaše radne biografije i posebno pripremite svoj izgled za taj razgovor veče uoči intervjua. Takođe, koliko god da je bitno da budete spremni da odgovore na razna pitanja koja će vam postaviti na intervjuu, važno je i da imate spremno par pitanja koje ćete postaviti poslodavcu vezano za uslove rada. Na taj način ćete ostaviti dobar utisak i pokazati interes za firmu u kojoj se želite zaposliti.

Pokušajte da započnete prijateljski odnos sa osobom koja vas intervjuiše

Dokazano je da je verovatnije da će poslodavac zaposliti onu osobu kod koje mu se dopao način na koji razgovara, postavlja pitanja... Upravo to želite postići na svom razgovoru za posao. Možete započeti jednostavno sa poznavanjem njegovog ili njenog imena koje ćete često spominjati u razgovoru. Jedan od dobrih trikova je i pažljivo slušanje, osmeh, poznavanje glavnih ciljeva kompanije i dobre gestikulacije koje uključuju pravilno sedenje, ne previše kontakta očima i odlučno rukovanje pri ulasku i odlasku.

Istražite kompaniju u koju dolazite na razgovor

Odličan izvor ovakvih informacija možete pronaći na stranici kompanije ili na njenim društvenim mrežama. Na taj način ćete moći na odličan način da se pripremite za svoj intervju i da provučete te informacije ležerno kroz razgovor te da pokažete koliko se zanimate za poziciju na koju se prijavljujete, istovremeno ističući zašto su vaše sposobnosti dobre za njihovo poslovanje.

Dođite na vreme (ranije)

Ako želite da ostavite dobar utisak i budete u potpunosti spremni na sve što vas čeka za vreme jednog intervjua, pojavite se na mestu sastanka ranije. To može biti dobro za vas u nekoliko scenarija: ukoliko se slučajno vreme intervjua pomeri ili ako je ojednom ogromna gužva u gradu ili vaš auto baš danas ne želi da upali.

Pokušajte da ostanete smireni

Nekad je prepreka u uspešnom intervjuu upravo vaše razmišljanje. Na svoj razgovor idite samouvereno, pripremljeno i s ogromnom verom u sebe. Znate zašto ste se prijavili, znate i da zaslužujete taj posao i sve što je potrebno je i da svog budućeg poslodavca uverite u to da ste i te kako sposobni. Zato, ne bojte se da se iskažete, slušajte pažiljvo i do kraja svako pitanje, napravite kratku pauzu pre nego što odgovorite na pitanje ukoliko vam je to potrebno i slušajte svoje instinkte.

Javite im se nakon intervjua putem e-maila

Lepo je poslati mail zahvalnosti u okviru 24h po završetku intervjua u kojem ćete se poslodavcu zahvaliti na ukazanom vremenu za razgovor i na taj način dodatno ostaviti dobar utisak. Osim toga, u mailu možete spomenuti neke dodatne stvari koje ste zaboravili da spomenete u intervjuu, a koje će osoba koja vas je intervjuisala hteti da uzme u obzir.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.