Izvor: bankar.me | Utorak, 03.12.2019.| 10:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

Šta svaki investitor početnik treba da zna?

Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Ako je situacija na tržištu nepredvidiva, čas je u porastu pa malo pada, možda malo ide i "postrance"... kako se ponašati?

Finansijska situacija svakog ulagača je različita, upozorava NBC News. Ono što je dobar savet za 21-godišnjaka možda i nije najpametniji za nekog od 65 godina. Neki ulagači mogu podneti malo rizika u portfoliju, a drugi ni toliko. Potom, neki samostalno odlučuju kuda će sa svojim novcem, a drugima treba savetnik da se probiju kroz različite opcije.

No, svi bi prema tekstu objavljenom na NBC Newsu trebali da imaju na umu sledeće:

Diverzifikacija: Čuli ste za izraz "ne stavljati sva jaja u istu korpu". Isto važi i za portfolije.

Ako su sva vaša ulaganja u istoj kategoriji, a dogodi se udar baš na tu kategoriju, pretrpećete svu štetu. Ukoliko su ulaganja raspoređena po različitim kategorijama, veliki udar doneće vam samo manju štetu. Zato se mnogi ulagači odlučuju na ulaganje u raznu imovinu poput obveznica i akcija. Potom idu i korak dalje, raspoređujući ulaganja između velikih i malih kompanija.

Alokacija imovine: Odlučili ste se na diverzifikaciju, šta dalje? U osnovi to zavisi od vaših godina i apetita za rizikom. Uopšte gledano, što ste stariji manje rizika želite u svom portfoliju, jer ćete gubitke teže nadoknaditi tokom vremena. Zato će stariji želeti više obveznica nego deonica koje se smatraju rizičnijim. S druge strane, mlađi ulagači pristaće na veći rizik u potrazi za većim prinosima, pa će im izbor pasti većim delom na akcije.

Viši nivo:

Za spretnije ulagače, pad tržišta ne znači nužno i gubitak već stvara prilike. Na primer, za kupovinu hatija od vrednosti sa dobrim potencijalom rasta, koje se trenutno trguju po niskim cijenama. Tu na scenu stupaju istraživanja i strategija, te dubinsko poznavanje:

1. razlike između naloga za kupovinu i stop naloga (nalog za kupnju izvršava se što pre po najbližoj zadatoj cijeni, dok se stop nalog izvršava po ispod ili iznad zadate cene)

2. razlike između growth stocks (hartije od vrednosti čija cena kontinuirano raste nezavisno od kretanja ekonomije), te value stocks (hartije od vrednosti čija je tržišna vrednost niža od fundamenata, odnosno one koje imaju potencijal rasta)

3. uzimanje u obzir razlike u riziku kad se ulagač odlučuje na ‘long pozicije’ (kladeći se na povećanje vrednosti) te ‘short pozicije’ (klađenje na pad cene) hartija od vrednosti

4. poznavanje osnovnih pokazatelja poput P/E odnosa (odnos cene akcije i zarade po akciji), kao i bete (mera volatilnosti i sistemskog rizika)

5. bar načelno poznavanje put i call opcija (put opcija daje mogućnost vlasniku pravo, ali ne i obavezu, prodaje hartije od vrednosti po unapred utvrđenoj ceni u određenom vremenu, dok call opcija vlasniku daje isto pravo samo kupovine hartije od vrednosti)

Osim navedenih, postoji niz raznih strategija i teorija, od tehničke analize nadalje, a opcija je i da za vas to učini profesionalni finansijski savetnik.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.