Izvor: Telegraf | Petak, 25.10.2019.| 16:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kako da spremno dočekamo ekonomsku krizu uz savete profesora Ekonomskog fakulteta

Ilustracija (Foto: kozirsky/shutterstock.com)
Tek što je svetska kriza "proslavila" deseti rođendan, sve glasnije se čuje u svetu, ali i kod nas da je njena naslednica već tu.

Kako onda da je spremni dočekamo, Telegraf je pitao Đorđa Đukića, profesora Ekonomskog fakulteta koji je na novu krizu upozorio i u svojoj knjizi "Svetska finansijska kriza – deset godina posle".

Đukić pre svega, savetuje da negujemo kulturu štednje, jer, kako ističe, ona se stvara od malih nogu a neguje decenijski.

Evo još saveta ovog uglednog ekonomiste:

Ne pipajte ništa sa računa

– Trebalo bi ostaviti i čuvati sredstva za "kišne" dane kako ne bismo bili iznenađeni kada kriza dođe. Uvek bi trebalo imati određenu svotu kojoj možemo da pribegnemo i na koju možemo da se oslonimo.

Štedite, nije bitno da li 10 ili više EUR

– Đukić kaže da moramo da negujemo kulturu štednje već u porodici i da nije važno da li će se krenuti sa štednjom od 10 ili 15 EURmesečno. Kako kaže, kultura štednje za razvija iz porodice pa nadalje, i to je psihološka priprema. "Ta kultura se od male dece razvija do vrha države", kaže on.

Ne trošite novac na automobile, putovanja, krpice…

- Nikako ne posežite sa potrošakim navikama - savetuje profesor.

Kako ističe, apsolutno ne bi trebalo da se zadužujemo za nekakve neproduktivne svrhe, kupovinu automobila, skupa turistička putovanja i ono što je vezano za potrošačku korpu a tiče se krpica i sl. Dakle, da sve ono što je suprotno potrošačkom mentalitetu u vemenu u kojem živimo.

Trošite onoliko koliko zaradite

- Suzbijte navike i želju za nekontrolisanom kupovinom. Živite sa onim što je realan priliv novca u porodici, ili pojedinačno - savetuje on. Stremite ka tome da ostvarite veću veću zaradu, a time i veći standard.

Debitna, ne kreditna kartica

Euforija kreditnih kartica dovela nas je u nezavidno stanje. Trebalo bi da se "prevaspitamo" i da građani pre posegnu za debitnom karticom.

- Ako je nešto nepohodno za domaćinstvo, na rate, premostite to debitnom karticom, a ne kreditnom. Sve ostalo je hazardiranje - kaže Đukić.

- Ne želim da gledam u Srbiji, kao što se dešavalo u Americi, javne licitacije i prodaje farmi, izbacivanje iz stanova. Ne možemo da negujemo tu kulturu. Naravno, ne možemo ni preko noći promeniti potrošaki mentalitet, ali počnimo od nas samih - savetuje profesor.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.