Izvor: poslovni.hr | Nedelja, 11.08.2019.| 12:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kada treba pričati o plati na razgovoru za posao?

(Foto: Adam Gregor/shutterstock.com)
Već tradicionalno kandidati za posao se savetuju da pričaju o plati tek nakon što se na stolu nađe ponuda za posao. Ali autorka bestselera za menadžment i saradnica CNBC-a Suzy Welch kaže da su se pravila promenila: U današnjoj ekonomiji potpuno je prihvatljivo razgovarati unapred o platama.

Welch kaže CNBC-u da se sve svodi na "jednostavnu ekonomiju".

Nisu sve regije i industrije vruće u vezi potrage za radnicima, ali HR menadžeri se ovih dana znoje kako bi pronašli dobre kandidate, a još više kako bi ih angažovali.

Na današnjem tesnom tržištu rada oni koji su u potrazi za poslom imaju uticaj, što znači da se možete raspitati o plati i novcu kad želite - čak i u prvom razgovoru. To takođe znači da se i kandidati za posao i HR menadžeri mogu ranije uskladiti pre nego prođu kroz tri ili četiri intervjua, samo da bi otkrili da su jako udaljeni u očekivanju i ponudi plate.

Ali ova nova pravila ne znače da oni koji su u potrazi za poslom mogu reći šta god žele - jezik, ton i pristup i dalje su važni.

- Bahatima je i dalje teško da se zaposle - kaže Welch. - Pokušajte nešto poput: Ovaj posao zvuči fantastično i vrlo sam uzbuđen u vezi sa njim. Možete li mi samo pomoći da razumem raspon plata kako bismo bili sigurni da smo usklađeni i pre nego što krenemo napred?

Welch naglašava da "nijedan ekonomski procvat ne traje zauvek, a jednog dana, kad se vrate teška vremena, može se vratiti i ovaj tabu.

Ali, dok se to ne dogodi, kaže, nema razloga da od početka ne izađete sa svojim očekivanjima.

- Samo napred i razgovarajte rano o novcu. Znate da to želite, a za sada i možete - zaključuje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.