Izvor: eKapija | Ponedeljak, 21.09.2009.| 12:09

Kako komunicirati u krizi?

Ana Bovan

Za svaku organizaciju koja se nalazi u krizi najvažnije je da uspostavi dobru komunikaciju sa prioritetnim ciljnim javnostima. Poruke koje šalje moraju biti jasno formulisane bez skrivenih elementa, sa rešenjima za izlazak iz neželjene situacije i preuzimanjem odgovornosti za određene postupke. Postoje tri ciljne javnosti koje pripadaju, uslovno rečeno, prvoj ligi pri obraćanju organizacija u krizi. To su interna javnost, dakle zaposleni i bivši zaposleni i oni koji se mogu smatrati partnerima, zatim tržište, a treća javnost su mediji, objasnila je Ana Bovan, direktorka "Bovan Consulting", prilikom predavanja na sastanku Slovenačkog poslovnog kluba.

Ona je naglasila da je neophodno da organizacija brzo reaguje jer je najjača u onom trenutku kada kriza počinje.

- Čak i ako niste unapred napravili plan za prevenciju, odnosno ograničenje neke krize, morate da delujete brzo, dok posedujete monopol nad informacijama. Pri tom se prvo morate obratiti internoj javnosti, odnosno ljudima unutar kuće, bivšim zaposlenima, partnerima. Nedavno je jedna američka fondacija izračunala da tipična američka firma mesečno gubi oko 480 USD jer su njeni zaposleni nemotivisani, uplašeni i neinformisani- rekla je Bovan.

Ona vodećim ljudima u organizaciji preporučuje da budu otvoreni, kažu ono što se zaista desilo i uvek razmišljaju korak unapred.

- U kriznim štabovima moraju biti najkvalitetniji ljudi jedne organizacije, a za još bolji odnos sa internom javnošću savetuje se da njih čini i neko kome zaposleni posebno veruju, neki stariji kolega. Ta osoba obično ima važnu ulogu u sprečavanju glasina, jer se glasine javljaju tamo gde je vakuum, gde nema dovoljno informacija. Zato ga mi, kao organizacija, moramo popuniti svojim porukama- smtra Bovan.

Jedan od najznačajnijih prijatelja u krizi su mediji, naglašava ona, i kaže da greše one kompanije koje sedmu silu posmatraju drugačije.

- Mediji očekuju iskrenost i dostupnost za pravu informaciju. Zato morate imati otvoren i iskren pristup prema njima, jer u slučaju krize mediji su najveći partner i najveća ispomoć- zaključila je Bovan.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.